Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Зинаида Златанова: Въпросът с корупцията от доклада на ЕК е най-важен

Бившият министър на правосъдието заяви пред Bulgaria ON AIR, че Европейската комисия винаги е била напълно обективна

27.01.2017 | 20:14 Редактор: Жанета Нейкова
Зинаида Златанова: Въпросът с корупцията от доклада на ЕК е най-важен

Зинаида Златанова - бивш вицепремиер по еврофондовете и бивш министър на правосъдието коментира в "Денят ON AIR" последния доклад на Европейската комисия по механизми за сътрудничество и проверка.

Пред Bulgaria ON AIR тя заяви, че докладът е напълно обективен, каквато и самата Комисия винаги е била. И наблегна на въпроса с корупцията от всички споменати индикатори в него, защото, както тя сподели, ако попитаме хората какво повече ги притеснява в ежедневието им - тероризмът или корупцията, много от тях ще отговорят - корупцията.

Според бившия вицепремиер от изброените в доклада на Европейската комисия 6 индикатори, най-важните са независимостта на съдебната власт и борбата с корупцията, отколкото въпросът със съдебната система, която, по думите на Златанова, сме изменяли три пъти в Конституцията за последните 10 години.

Тя допълни, че между 2015-2016 България е паднала с 6 места по-надолу в класацията за корупция на "Прозрачност без граници", което тя отчете като "влошаване".

Това, което Европейската комисия, а и българските граждани искат да видят, обобщава Златанова, е малко по-честен подход към самите реформи.

"Прекаленото говорене за неща, които самите политици знаят, че няма как да се случат е нечестно както към гражданите, така и към Брюксел", категорична е тя.

И допълни, че ЕК иска необратимост на реформите от нас, което тя самата не знае как ще стане за 2 години.

Целия разговор вижте във видеото: