Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

БСП залага два фонда в новата си управленска програма

Социалистите предлагат лихвите за жилища до 100 хил. лева да се поемат от държавата

26.01.2017 | 21:05 Редактор: Мария Аладжова
БСП залага два фонда в новата си управленска програма

Днешното обръщение на лидера на БСП Корнелия Нинова за пропилените две години на правителството отговаря на истината - в това са убедени от БСП, коментира в "Денят ON AIR" по Bulgaria ON AIR Вяра Емилова.

"Наистина последните две години бяха абсолютен провал за нашата държава. Работата на 43-то Народно събрание беше на безпринципни коалиции и договорки, което не беше в интерес на гражданите", заяви тя.

Емилова настоя, че е настанало времето, в което навлиза именно този начин на диалог с народните представители и гражданите.

Той от друга страна е и в тон с управленската програма, която предлагат от БСП, посочи Емилова. "Тази нова платформа е с ясно записани идеи вътре", поясни тя.

Сред тях са реформата в образованието и намаляването на бедността. В програмата е заложено и създаването на два фонда - фонд "Индустрия" и фонд "Иновации".

"Във фонд "Индустрия" целим да се разкрият производствени предприятия в малките населени места. По този начин ще бъде създадена възможност за работни места изцяло с държавни инвестиции". За целта ще са необходими 500 млн. лева, посочи Емилова.

Фонд "Иновации" е насочен към изтичането на млади таланти от България, или по-точно към предотвратяване на тяхното заминаване. От БСП предлагат да бъдат въведени и преференциални условия за взимане на кредит за жилище. Социалистите предлагат при закупуване на жилище до 100 хиляди лева лихвите на кредитите да се поемат от държавата.

"Направени са изчисления и е преценено, че в бюждета може да се направи такъв реверанс към младите хора, за да има повече семейства в България", добави Емилова.

На 4 и 5 февруари предстои конгрес на БСП, на който партийните членове ще обсъдят промените в устава на партията, сред които и в начина на избор на председател, както и предложение депутатите с три мандата в НС да не бъдат издигани за народни представители.

Вижте пълния разговор: