България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Политолог: Служебният кабинет е продължение на успеха на БСП

Вицепрезидентът е абсолютно ненужен институционален елемент, посочи Румяна Коларова в ефира на Bulgaria ON AIR

26.01.2017 | 10:39 Редактор: Тодор Петров
Политолог: Служебният кабинет е продължение на успеха на БСП

Политологът Румяна Коларова е на мнение, че съставът на служебния кабинет е продължение на електоралния успех, който постигна БСП с издигането за президент на ген. Румен Радев.

"Всички служебни министри са популярни и имат качества. Оценка се дава след приключване на мандата. Безспорно Огнян Герджиков е опитен политик", сподели тя в "България сутрин".

Запитана дали да очакваме бунт в президентството Румяна Коларова отговори, че въпросът е доколко БСП има вляние върху министрите, президента и вицепрезидента, и до каква степен ще се тръгне агресивно към вече бившите управляващи. 

"Вицепрезидентът е абсолютно ненужен институционален елемент. Многократно политически сили са подчертавили, че вицепрезидентът е ненужна институция", категорична бе Коларова в студиото на Bulgaria ON AIR. 

Тя допълни, че във всеки един момент президентът решава дали въобще да възложи правомощия на вицепрезидента. По думите й в тази институция не се случва нищо друго освен това, което президентът разпореди.

"Може и без вицепрезидент, защото ако нещо се случи с президента, председателят на НС може да го замести за трите месеца, в които да се насрочат избори", даде пример политологът.

Бившият съветник на президента Росен Плевнелиев определи неговия мандат като много успешен. Според нея най-важното е, че е запазен интегритетът на президента и неговата администрация.