България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Мая Манолова: Партиите бранят статуквото, заметоха референдума

Дадоха всичко от себе си волята на хората да не бъде превърната в закон, настоя омбудсманът в ефира на Bulgaria ON AIR

26.01.2017 | 09:14 Редактор: Тодор Петров
Мая Манолова: Партиите бранят статуквото, заметоха референдума

Омбудсманът Мая Манолова разкритикува депутатите в последния работен ден на това Народно събрание, че не са разгледали резултатите от референдума. Според нея те са дали всичко от себе си волята на хората да не бъде превърната в закон.

"Партиите си бранят статуквото. Над 3,5 млн. български граждани гласуваха и 2,5 млн. поискаха смяна на избирателната система. Много жалко, че депутатите не намериха време, а бяха длъжни по закон в 3-месечен срок да се произнесат", заяви Мая Манолова в "България сутрин".

Самата тя внесе законопроект за промяна в Изборния кодекс, а след това същото направиха и от ГЕРБ, но до промени в Изборния кодекс така и не се стигна. 

"Много по-лесно за една партийна централа е да си подреди листите по начин, който е добър за началника. Хората нямат друг избор освен това, което се предлага. Ще получат депутати, за които може би не са искали да гласуват", обясни омбудсманът. 

По темата за тавана на наказателните лихви гостът на Bulgaria ON AIR подчерта, че и тук депутатите са отказали да включат предложението в дневния ред. 

"Това е законопроект, внесен в средата на миналата година. Лобито на монополистите и банките е много силно, такива законопроекти много трудно стигат до пленарната зала. Намаляване на лихвата от 10% до 4% е справедливо. Не е нормално тя е да е 10 пъти по-висока от основния лихвен процент", сподели Манолова.

Тя изрази задоволството си от приетата забрана арбитражните съдилища да съдят граждани и я определи като победата на гражданите, която са постигнали заедно с омбудсмана. 

"Убедихме депутатите, че трябва да се сложи точка на частната съдебна система, която рекетираше и малтретираше стотици хиляди хора годишно. Ако получите съобщения след вторник, че сте съден от арбитражен съд, изхвърлете ги", посочи Манолова.

.