fallback

Политолог: РБ прави абсолютна мелодрама с елементи на трагикомедия

Не е ясно кой точно взе мандата, защото реформаторите бяха на половина, посочи в "Денят ON AIR" Любомир Стефанов

13.12.2016 | 20:30

Реформаторският блок получи мандат, но не в целия си състав. Гражданският съвет го нямаше, ДБГ го нямаше, НПСД го нямаше. Не е ясно кой взе мандата.

Този анализ направи в предаването "Денят ON AIR" политологът Любомир Стефанов по повод връчването на третия мандат за съставяне на служебно правителство.

"СДС от 19 години не е взимало мандат, трябва да подходи отговорно, а РБ днес не беше в целия си състав. Тази позиция е жажда за власт", поясни още Стефанов пред Bulgaria ON AIR.

"В дясно обща платформа не виждам. РБ има само един ход и той е вливане в ГЕРБ. АБВ и БСП са генетично свързани, въпрос на време е да се обединят в една коалиция. Новото дясно има шанс, само ако срещне интереса на гражданите", категоричен  е политологът.

Въпреки че срещите с ГЕРБ не са минали Стефанов смята, че отговорът на премиера в оставка Бойко Борисов е отчетлив и едва ли реформатори са подготвили нещо, с което да го накарат да си промени решението.

"Реформаторите казаха, че взимат мандат, който е осъществим единствено с премиер и министри от ГЕРБ, и отново да върнем топката в полето на ГЕРБ. Борисов обаче каза нееднократно, че това за него не е сценарии", припомни политологът.    По думите на Виктор Лилов от ДЕОС, който се включи в разговора в студиото на Кузман Илиев, до седмица ще стане ясно дали РБ ще състави правителство или ще върне мандата. 

"ГЕРБ ще носи най-огромните щети от управление на правителство в оставка. В негов интерес е да се състави служебно правителство, дори и с едномесечна трайност", смята Лилов, а Стефанов го подкрепи като каза, че ГЕРБ има сметка да отиде на предсрочни избори, да се разграничи, да натрупа актив и да покаже, че е основна политическа партия. 

"В следващия парламент няма да влязат РБ, АБВ и БДЦ. Това от своя страна ще нагърби с повече отговорности основните политически играчи. Патриотите имат потенциал, но въпросът е къде е ДПС и ГЕРБ къде ще финишира. Има хипотетично място за нови политически субекти", прогнозира политологът.

Според Лилов в новия парламент ще има два нови политически елемента-единият ще е с антисистемен имидж (Марешки), а другият вероятно ще е гражданската формация на Христо Иванов. 

"Служебният кабинет ще е като във вицовете- президент, ама за един ден", заключи политологът Любомир Стефанов.

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback