Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Росен Петров: Бунтът в Харманли е свързан със споразумението между ЕС и Анкара

Ердоган ще наводни Европа с бежанци, ако то бъде замразено, заяви депутатът в "Денят ON AIR"

25.11.2016 | 20:18
Росен Петров: Бунтът в Харманли е свързан със споразумението между ЕС и Анкара

Бунтът в Харманли е свързан със заплахата на турския държавен глава Реджеп Ердоган към ЕС, че ще отвори границите за бежанците и по този начин Европа ще се "наводни". Това заяви в предаването "Денят ON AIR" по Bulgaria ON AIR депутатът от Народен съюз-БДЦ Росен Петров.

"Свързан го, да. ЕП замрази споразумението за членство на Турция и на другия ден почнаха бунтове по лагерите. Как си мислите, че минават тези потоци през Турция? Без закрилата на Ердоган", заподозря Петров.

Той определи ситуацията около размириците в бежанския лагер в Харманли като "измамно спокойствие".

"Всичко започна през 2012 година. Събитията в Сирия катализираха мигрантския поток. После потокът се увеличи още повече и към Европа тръгнаха хора от Афганистан, Ирак и Северна Африка. България е на пътя на този поток. Това, че ситуацията сега се е успокоила, е измамно спокойствие", поясни гостът.

По думите му в България няма бежанци, има мигранти. 

"Бежанец е, когато е влязъл в първата сигурна страна, според международното право. Първата такава е Република Турция. У нас те са мигранти", уточни Петров.

Според него България се нуждае от национална консолидация, за да може да извършва определение действия.

"Ние не сме нито Бавария, нито Австрия. България трябва да гледа своя интерес. Държавата трябва да намери този механизъм. В държавата има достатъчно средства, за да се случи това, но е нужна обща политическа воля, а не основните политически сили да си прехвърлят вината. Ние ако в тоя момент не се обединим, не знам кога ще можем. Трябва да сме наясно имаме ли политически елит или те не стават за нищо", запита от ефира на Bulgaria ON AIR народният представител.

Той коментира посещението в Харманли на премиера в оставка Бойко Борисов така:

"Това, че Борсов отиде на място вдъхна кураж на полицаите и те започнаха да действат по-енергично", посочи депутатът и отбеляза, че мигрантите у нас са от източни общества, в които агресията е начин на оцеляване и там се цени силата.

Вижте какво още каза депутатът от Народен съюз Росен Петров: