Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Мика Зайкова: В Бюджет 2017 са нужни промени, но в рамките на възможното

Политическата обстановка може да повлияе на икономическото представяне на страната, потвърди финансовият експерт в Денят ON AIR

22.11.2016 | 21:06 Редактор: Ирина Георгиева
Мика Зайкова: В Бюджет 2017 са нужни промени, но в рамките на възможното

Не би трябвало да има съществени промени между първо и второ четене на Бюджет 2017 г., защото това, което се предлага е да се преизчисли Бюджетът наново особено, ако става въпрос за промяна в данъчна система. Това коментира финансовият експерт Мика Зайкова в предаването "Денят ON AIR".

По повод минималната пенсия от 300 лева, Зайкова обърна внимание, че тя има социален елемент: "Тоест, ако вие сте работили цял живот на минимална заплата, вашата пенсия ще бъде минимална между 107 и 108 лева, тоест Солидарният фонд отдава известни пари на минималната пенсия, за да не умрете от глад. Не, че живеете разкошно догодина със 165,25 лева. Това е финансово необезпечено. Всички останали пенсии са на база трудов стаж и принос."

"Можете ли да си представите, че минималната пенсия ще стане 300 лева, а хората от 165 лева до 300 лева, които са внасяли повече от този, който е взимал минимална пенсия, да останат на тези пенсии. Тоест, ако някой ще прави нещо в доходите от пенсии, трябва да го прави плавно и за всички", добави Зайкова.

Ако се увеличат всички пенсии, ще стане така че максималната пенсия няма да бъде 910 лева, а ще бъде над 1500 лева, а максималният осигурителен доход при всички положения трябва да бъде над 5500 лева, изчисли тя.

В Бюджета наистина трябва да се направят промени, но те трябва да са в рамките на възможното, подчерта финансовият експерт.

"Ако погледнете трите сектора, които са уж приоритетни. За "Сигурността" дават 820 млн. лева, "Образованието" 230 млн. лева отгоре и за "Здравеопазването" 268 млн. лева. Колкото и да са малко не са гарантирани, че ще се изхарчат ефективно. Защото политиките записани там, и то в тригодишната актуализирана бюджетна прогноза, са лозунги", подчерта Зайкова.

Тя си го обяснява с това да се похарчат едни пари без обаче да разберем къде и защо. По думите й това е много неприятно и припомни, че в Бюджета има празен чек.

Това, че ще растем с 2,5%-3% означава, че ще изоставаме от Европа, коментира още Зайкова. Според нея ние сме догонваща икономика и трябва да растем с близо до 5%.

Политическата обстановка може да повлияе на икономическото представяне на страната, потвърди тя.

"Би било добре да се сформира правителство още в този Парламент и да си довърши мандата", смята Зайкова.