Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Министър Ивелина Василева: Оставям едно добре подредено министерство

Към настоящия момент няма риск ОП "Околна среда" да бъде спряна, но не трябва да се забавят темповете на работа, заяви тя

21.11.2016 | 20:04 Редактор: Ирина Георгиева
Министър Ивелина Василева: Оставям едно добре подредено министерство

"Мисля, че оставям едно добре подредено министерство". Това заяви министърът на околната среда и водите в оставка Ивелина Василева в Денят ON AIR.

"Още когато започна мандатът ни имаше много сериозни рискове, свързани с основните инвестиции, които се реализираха от министерството по линия на ОП "Околна среда". Периодът на правителството на Орешарски - 2013-2014 г. , в продължение на цяла година Програмата беше спряна и реално за много кратък период от време трябваше да приключим изключително важните проекти, които финализирахме спешно", припомни министър Василева.

Към настоящия момент няма рискове Програмата да бъде спряна, увери министър Василева и добави, че тя работи много добре.

"Важно е обаче да се движим със същите темпове, които сме заложили. Горещо се надявам, че голямата отговорност, която ще стои на плещите на служебното правителство, на тези, които ще поемат МОСВ, ще бъде осъзната и графиците за действие, плановете, които са набелязани и сроковете ще бъдат спазвани", посочи тя и добави, че ако нещата се забавят и с един ден, тогава има риск за спиране на Програмата.

Важно е до края на годината да се приемат Плановете за управление на риска от наводненията и Плановете за управление на речните басейни, подчерта министър Василева. 

Повече от 350 млн. лева инвестирахме в район Черноморското крайбрежие, коментира още екоминистърът. По думите й изградени са 6 пречиствателни съоръжения, които обхващат най-големите курорти и най-големите населени места.

"Заложили сме старта на нови проекти. Вече беше подписан договорът, тече проектът за разширение и модернизация на пречиствателната станция в Златни пясъци. Очаквам, че в рамките на следващата година може да има изградени съоръжения. Стартира и проектът за Приморско по продължението на Черноморското крайбрежие. С тях ние сме покрили всички големи курортни населени места", отчете министър Василева.

В Бюджет 2017 г. е заложен минимален ръст на бюджета за министерството, коментира още тя и посочи, че не смята, че то остава в сянка. По думите й всички искат да има повече пари в Бюджета, но трябва да се "съобразяваме с реалностите".

Сериозно предизвикателство за България е замърсяването в големите населени места, посочи още екоминистърът и поясни, че основният замърсител са фините прахови частици. 

"Безспорно дизеловите автомобили генерират повече вредни емисии от другите, особено старите. Безспорно не можем да не отчетем и  факта, че много хора не могат да си позволят и по-нови возила, но това, което сме предприели като мерки и действия е от една страна стимулиране на Общините да реализират проекти, свързани с изграждането на системи за градски транспорт, които да осигуряват максимално бързо и комфортно придвижване", заяви тя и припомни за използването на електромобили и хибридни коли.

Запитана за политическата ситуация у нас, министър Василева се съгласи, че не трябва да се създава политическа криза

"Ретроспективният анализ на мандата ни показва, че доста фактори повлияха на процесите, на които станахме свидетели в рамките на предизборната кампания за президентските избори. Безспорно и фактът, че проявихме отговорното политическо поведение и поехме ангажимента да съставим правителство в коалиционен формат има своето въздействие. Сложните взаимоотношения в коалицията и фактът, че по-малките политически сили имаха на моменти странно поведение, също повлия върху резултатите от изборите. В крайна сметка се получи така, че негативите от този коалиционен формат бяха понесени от ГЕРБ", посочи Василева и добави, че техните естествени партньори са тези в дясно.

Честната и принципна позиция беше да се оттеглим, за да дадем възможност за провеждането на извънредни избори и да могат хората да подредят политическите сили.