Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Финал на предизборната схватка

В Денят ОN AIR говорят политолозите Татяна Буруджиева, Георги Киряков и социологът Андрей Бунджулов

04.11.2016 | 20:31
Финал на предизборната схватка

Настроенията са като за избори, които могат нещо да променят, независимо от това какви ще са резултатите. Хората очакват да изберем президент, от който няма да ни е срам и който ще може да застане пред предизвикателствата на България. Това каза в предаването "Денят ON AIR" по Bulgaria ON AIR политологът Татяна Буруджиева.

По думите й голямата загадка в момента е този висок деклариран вот. 

Според социолога Андрей Бунджулов неизвестното е активността на избирателите, защото няма санкции, въпреки че гласуването е задължително.

"Тенденцията на изборната активност е на спад. Няма доверие, засили се апатията, много млади напуснаха страната. Това, което със сигурност знаем е, че ще има балотаж. Има много неизвестни, но картинката е ясна", посочи Бунджулов.

Според него медиите контролират социологическите резултати.

В разговора в студиото на Владимир Сиркаров се включи и политологът Георги Киряков, който каза, че чрез социологията се създават нагласи.

"Ако има балотаж между БСП и ГЕРБ патриотите ще подкрепят БСП, а РБ надали ще подкрепи ГЕРБ напълно. Затова социолозите мислят, че ГЕРБ ще загубят на балотажа. Но ще има субект, който ще натежи", посочи Киряков и допълни, че става дума за ДПС.

Бунджулов заяви, че социологическите картини са предварителна ориентация, но това не е начертано окончателно.

"Като гледам тези данни не мога да кажа накъде ще натежат везните. ГЕРБ е в низходяща тенденция, губи доверието. Но се появяват нови детайли. Не подценявайте гласоподавателите, защото те гласуват по различни причини", уточни социологът.

По думите на Татяна Буруджиева избирателите вече не си слушат ръководителите на партиите. 

"Този път българите ще взимат собствено решение. Борисов и правителството му нямат подкрепа в парламента. Ние сме в правителствена криза в момента", категорична е Буруджиева.

Киряков твърди обаче, че думите на Борисов, трябва да се вземат едно към едно. 
"Щом е казал, че няма да работи с БСП и ДПС, значи това ще стане. Предпочита да остане в опозиция", обясни той.

Според Буруджиева няма партия, която да е управлявал Борисов и да е оцеляла

"Никой и не иска да управлява с него. И от двете страни няма желание и не мисля, че е възможен компромис", категорична е тя.

Бунджулов пък посочи, че има някакво договаряне между тези, които са фаворитите в момента на балотажа.

Относно референдума Киряков коментира, че проблемът не е в него, а в това кой го инициира.

"Референдумът е важен като демократична процедура, но реакцията на обществото го опорочава", заключи политологът Георги Киряков.