fallback

160 млн. за опазване на границата са напълно реалистични, смята Христо Гаджев от ГЕРБ

Средствата са поискани за видеонаблюдение и увеличаване на капацитета на "Гранична полиция"

16.09.2016 | 20:29 Автор: Мария Аладжова

160 милиона, които премиерът Бойко Борисов поиска от ЕС за охрана на границите от мигранти, са напълно реалистични и държавата може да ги получи. Това каза "Денят ON AIR" депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев.

"Това, което сме поискали е в няколко насоки - изграждане на видеонаблюдение по границата с Турция, покриване на оперативни разходи, увеличаване на капацитета на "Гранична полиция", коментира той.

Очаква се в България да пристигнат още 200 служители на Фронтекс, които ще се включат в охраната на границата. 

Засега армията участва "доста активно и с доста солиден личен състав и техника" в опазването на държавните граници, настоя Гаджев.

По думите му охраната на границата няма как да е на 100%, но въпреки това върши добра работа. Така например, през 2015 г. от 22 700 случаи на нелегално преминаване, 20 000 са били хванати на границата.

Встрани не остана и темата за бежанските центрове у нас, както и ситуацията със създалото се напрежение в столичния квартал "Овча купел". 

"Една от основните грешки бе, че се изнесоха центровете в големите градове и най-вече в София. За съжаление тогава двата основни центъра се направиха на територията на София. Колкото до събитията в"Овча купел" - един квартал, който има злата участ да бъде близо с големите ромски гета в София. Най-странното е, че подобни протести са в предизборен период", посочи депуатът от ГЕРБ.

Чуйте пълния разговор във видеото:

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback