Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

160 млн. за опазване на границата са напълно реалистични, смята Христо Гаджев от ГЕРБ

Средствата са поискани за видеонаблюдение и увеличаване на капацитета на "Гранична полиция"

16.09.2016 | 20:29 Редактор: Мария Аладжова
160 млн. за опазване на границата са напълно реалистични, смята Христо Гаджев от ГЕРБ

160 милиона, които премиерът Бойко Борисов поиска от ЕС за охрана на границите от мигранти, са напълно реалистични и държавата може да ги получи. Това каза "Денят ON AIR" депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев.

"Това, което сме поискали е в няколко насоки - изграждане на видеонаблюдение по границата с Турция, покриване на оперативни разходи, увеличаване на капацитета на "Гранична полиция", коментира той.

Очаква се в България да пристигнат още 200 служители на Фронтекс, които ще се включат в охраната на границата. 

Засега армията участва "доста активно и с доста солиден личен състав и техника" в опазването на държавните граници, настоя Гаджев.

По думите му охраната на границата няма как да е на 100%, но въпреки това върши добра работа. Така например, през 2015 г. от 22 700 случаи на нелегално преминаване, 20 000 са били хванати на границата.

Встрани не остана и темата за бежанските центрове у нас, както и ситуацията със създалото се напрежение в столичния квартал "Овча купел". 

"Една от основните грешки бе, че се изнесоха центровете в големите градове и най-вече в София. За съжаление тогава двата основни центъра се направиха на територията на София. Колкото до събитията в"Овча купел" - един квартал, който има злата участ да бъде близо с големите ромски гета в София. Най-странното е, че подобни протести са в предизборен период", посочи депуатът от ГЕРБ.

Чуйте пълния разговор във видеото: