Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Оставяш безстопанствена сграда - случва се инцидент!

Пожарът в тютюневите складове бе опасен и много труден за гасене, призна пред Bulgaria ON AIR гл. комисар Николай Николов

22.08.2016 | 20:12 Редактор: Тодор Петров
Оставяш безстопанствена сграда - случва се инцидент!

Пожарът в бившите тютюневи складове в Пловдив създаде "пожар" в общественото пространство. Последва вълна от реакции и мнения, но най-точно за същността на проблема можем да разберем от хората, отговорни за справянето със стихията.

Главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" гостува в предаването Денят ON AIR, където сподели интересни подробности около инцидента.

"Сградата е собственост и не може да я оставиш за 10-15 години безстопанствена, защото рано или късно нещо ще стане. И то стана", категоричен бе гостът на Bulgaria ON AIR. 

"Имаше бързи действия и вече имаме повдигнато обвинение. Освен в гасенето на пожара нашите органи участват и в експертните групи. Могат да посочат на следователя какво и как да си вземе, което е много важно", коментира още Николай Николов.

Той е категоричен, че при гасенето на пожари е най-важно да запазиш собствения си живот. "А това става по два начина - с много учене и тренировки, и внимание", каза гостът на телевизията. 

"На второ място е да запазиш живота на другите застрашени и на последно - да запазиш, в случая, паметника на културата. Много голям и тежък пожар, изключително труден за гасене", поясни гл. комисар Николов.

Той допълни, че проблем създава неизвестността на материалите, с които е обработена дървесината. С годините съхраняваният тютюн е отделил доста етери, което прави дървесината много опасна.

"С нас пътува лаборатория, която измерва качеството на въздуха. Градът е доста презастроен в тази част и представлява реална опасност за разпространение на огъня в съседните сгради. Пламъците обхванаха две сгради, но те бяха спасени от нашите пожарникари", каза още шефът на "Пожарна безопасност и защита на населението".

От думите стана ясно още, че в момента ситуацията в Харманли е изключително тежка, а хората са предупредени, че може да бъдат евакуирани. Пожарът там се разпространява на огромна площ. 

"Вятърът най-много ни бърка работата. Всяка година в Харманли на едно и също място се случват пожари. Не мога да кажа, че ги палят умишлено, но сега става запалване от уредите, с които ги чистят пасбищата", обясни гл. комисар Николов.

Той уточни, че е доставена много сериозна техника, но тя е разпределена към защитените територии. "Иначе разполагаме с изключително модерна техника", увери гостът в студиото.