България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Как изгоря тютюневият склад в Пловдив - инцидент или умишлен палеж?

Работи се по няколко версии, съобщиха от Пожарната в Пловдив

22.08.2016 | 10:09 Редактор: Ирина Георгиева
Как изгоря тютюневият склад в Пловдив - инцидент или умишлен палеж?

Работи се по няколко версии за пожара в тютюневия склад в Пловдив. Това коментира в България сутрин инспектор Гешев от Директор Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Пловдив.

"Напълно овладян е пожарът. Самото му естество е такова, че имахме струпване на паднали греди след него, което в момента създава обстановка за леко тлеене на места, което е напълно разбираемо. По целия периметър на пожара има греди, заради което не може да спре напълно пушенето", обясни той.

По думите му опасността от срутване е превъзмогната, а действията им са с цел да подпомогнат действията на разследващите.

Тютюневите складове, които изгоряха са сърцето на тютюневия град, смята архитект Петкана Бакалова. Според нея става въпрос за умишлен палеж.

"Защото са много апетитни терени в центъра на града и е много по-лесно да бъдат реализирани инвестиционните инициативи чрез палеж. Видяхме, че събарянето на "Одрин" 8 доведе до много сериозен граждански отпор, до живи вериги и протести. Предполагам, че Общината ще оповести собствениците, но които и да са те, към тях са били могли да се наложат санкции, защото Законът за културното наследство предвижда такива в разпоредбите си в член 71 до 73, когато една сграда паметник на културата или недвижима културна ценност не се поддържа", обясни тя.

Иван Иванов, който вчера вечерта протестира срещу палежа, също иска да се открият собствениците на склада.

"Снощи се събрахме да кажем, че този, който подпали искрата тютюневия склад, подпали и нашето недоволство. Събрахме се да кажем, че живеем в мутренска държава, където всеки може да си разреши проблемите безнаказано по мутренски начин. Събрахме се да кажем, че това е палеж е над културното наследство на Пловдив, на мястото, където Димов е получил вдъхновението, за да напише романа "Тютюн", палеж над културната история на Европейска столица на културата", посочи той.

Сградата да се възстанови в същия вид, защото това е задължението на собственика - се надява Асен Асенов, който е един от културните мениджъри в Пловдив.

"За мен този пожар е символен за цялата държава и е повод да се замислим дали самата ни държава в момента не изглежда като тази сграда - една фасада, в която всички подпори са изгорели. В контекста на Европейска столица на културата и този ансамбъл от сгради е национално богатство и е обявен за Национален паметник на културата, в контекста на това, че тютюневият град беше един от проектите в концепцията, с която градът спечели Европейска столица на културата, това е една много тъжна новина", заяви Асенов.

От това, което той е чул, собственик на сградата е бившият италиански консул в Пловдив.

"Той е публична фигура, откриваем е. Това, което също знам е, че възстановяването на Паметник на културата е много по-скъпо, отколкото на чисто нова сграда. Това е имот в града, апетитна хапка, така че е нормално хората в града да имат мнение по повод този пожар", добави Асенов.