Кънев за палежа в Пловдив: Никога не се стига до поръчителя

Едрият бизнес и олигарсите са недосегаеми, заяви лидерът на ДСБ

22.08.2016 | 18:30 Редактор: Тодор Петров
Кънев за палежа в Пловдив: Никога не се стига до поръчителя

Лидерът на ДСБ Радан Кънев нарече "очаквано" задържането на клошар за палежа на тютюневите складове в Пловдив беше очаквано. Според него проблемът е, че трябва да се проучи кой стои зад пожара на складовете и с каква цел е извършено опожаряването.

"Става дума за престъпление от много голям мащаб. Българското правораздаване рядко търси и никога не стига до поръчителя на дадено престъпление. Това е корупцията, едрият бизнес и олигарсите са трайно недосегаеми и недостижими за българското правораздаване. То отдавна не ги вижда", коментира Кънев, цитиран от БНР.

Той не приема тезата на Община Пловдив, че няма никакви средства, за да поддържа своите паметници на културата. "Напротив, такива средства за общините има – примери има и в София за частни сгради, които са паметници на културата и са в прекрасно състояние. Просто властта трябва наистина да я е грижа, а не да се прави на разсеяна. Властта винаги има ресурс, когато я е грижа", каза още лидерът на ДСБ.

Кънев добави, че не приема и твърдението, че няма законодателство, което да потърси и намери отговорните за унищожаването на културните паметници и по-важното да задължи властта да опази и съхрани тези паметници в най-добър вид.