Собствениците на изгорелите тютюневите складове ще бъдат глобени с по 30 000 лв.

Днес получих информация кои са собствениците, съобщи министър Вежди Рашидов

22.08.2016 | 14:03 Редактор: Ирина Георгиева
Собствениците на изгорелите тютюневите складове ще бъдат глобени с по 30 000 лв.

Пожарът в Тютюневия град в Пловдив беше потушен, но сградите, които са паметници на културата, са напълно унищожени. Една от версиите за пожара е умишлен палеж.

В Пловдив днес пристигна министърът на културата Вежди Рашидов. По думите му ще бъде наложена максималната глоба от 30 000 лева на собствениците на изгорелите складове, но първо трябва да бъдат открити.

"Да, ще бъдат санкционирани по закон с 30 000 лева, но както ви казах по-рано това е крайно недостатъчно. Вижте, няма неизвестно, когато Агенцията по приватизацията, когато го е приватизирала, мога да ви кажа, че е продадено през 2005 г. в кадастърите, но при нас ги няма и заради това не можем да ви кажем директно да ви отговорим. Общо взето грубо знаем по информация, днес като идвах, получих информация кои са собствениците", добави министър Рашидов.

"В рамките на Закона, в момента няма действащо законодателство, което да задължи един собственик да изпълни даден проект и да направи сградата функционираща - няма такова законодателство. Има законодателство, което да пази сградата да не бъде опасна и това се прилага навсякъде", коментира кметът на Пловдив Иван Тотев.

Въпреки пожара сградите няма как да бъдат съборени, а на тяхно място да бъде построено нещо друго.

"До момента не са налагани санкции на собствениците за безстопанствено. Въпреки мъглата около притежателите на апетитните имоти, вече започнаха предположения", коментира архитект Жана Джугаланова от Националния институт за недвижимо културно наследство.

"Складовете са част от концепцията по кандидатурата на Пловдив за Европейска столица на културата", добави Асен Асенов, който е мениджър по културата в Пловдив.

"Това е варварско, скандално и не мисля, че е допустимо. Това е безпрецедентен акт на варварско отношение към града, към страната и културните ни ценности като общество", коментира един от протестиращите.

"Дойдох тук, защото тази искра, която подпали тютюневите складове, подпали и гражданското недоволство. Дойдох тук, защото живеем в една мутренска държава, където всеки може да си реши проблемът по мутренски начин", добави друг.