Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Строежът на АЕЦ "Белене" е абсолютно необходим

Ако целта е да си купуваме ток, нека така да бъде, каза пред Bulgaria ON AIR социалистът Явор Куюмджиев

11.08.2016 | 19:59 Редактор: Тодор Петров
Строежът на АЕЦ

Строежът на АЕЦ "Белене" е абсолютно необходим и трябва да се случи. Атомната централа е изгодна и интересът на България е тя да бъде построена, но законът го забранява. 

Това заяви в предаването "Денят" по Bulgaria ON AIR членът на Националния съвет на ‪БСП‬ Явор Куюмджиев, който анализира реалните предпоставки за осъществяването на проекта.

Той подчерта, че съществува решение на НС, което забранява строежа на ядрената централа на площадката в Белене. 

"Анализът на ГЕРБ, че проектът е неизгоден, е кулминиран с решението от 2012 г., което забрани изграждането. Вече сме инвестирали 1,5 млрд. лева, а трябва да платим 1,3 млрд на "Атомстройекспорт". Управляващите твърдят, че решенията за излизане от ситуацията са свързани с продажба на оборудването или изграждане на централата след продажбата й", обясни гостът в студиото на Владимир Сиркаров и посочи, че последният вариант е невъзможен.

Явор Куюмджиев припомни, че през 2009 г. управляващите единствени в Европа са оставили истински ядрен проект и е трябвало само да бъде довършен. 

"Днес имаме 1700 мегавата слънчеви и вятърни централни, които са по-скъпи. Ако бяхме изградили 2000 мегавата атомна централа, сега цената на тока щеше да бъде различна. Ако целта на всички е да си купуваме ток, нека така да бъде", добави социалистът.

Гостът на Bulgaria ON AIR коментира и процесите в БСП около президентските номинации на левицата. По думите му един от големите проблеми в партията са публичните коментари на случващото се в "кухнята".

"Предстои Националният съвет да реши за нашия кандидат за изборите. Не се налага личната воля на никого, а даваме възможност мнозинството да реши. Помолих и колегите от Търговище да се съберат и да чуем какво мислят", коментира Куюмджиев. 

Запитан за кандидат-президентска двойка в лицето на ген. Румен Радев и омбудсмана Мая Манолова социалистът посочи, че не изключва такъв вариант.