България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

БСП има тежката дума, мераците на АБВ и "Движение 21" минават на заден план

Кандидатурата на ген. Радев е от най-възможните, призна пред Bulgaria ON AIR евродепутатът Илияна Йотова

09.08.2016 | 08:40 Редактор: Тодор Петров
БСП има тежката дума, мераците на АБВ и

Политиците са изкушени да взимат решенията и да казват на хората: Правете кампания, печелете избори! Този път направихме точно обратното, когато организирахме допитването в БСП. То показа, че трябва да се търси широка подкрепа в лявото пространство, но решаващото мнение ще бъде на Националния съвет на БСП. Всички други мераци ще минат на заден план.

Това обяви в "България сутрин" евродепутатът и член на Изпълнително бюро на БСП Илияна Йотова.

Тя уточни, че предстоят нови разговори с АБВ и "Движение 21", на които ще бъдат обсъдени шестте имена, на които се спряха в БСП. От тях ще бъде излъчена кандидат-президентската кандидатура на левицата.

Според госта в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев първоначалният списък няма решаващо значение, защото, ако се съди по него, кандидат-президент трябва да е Корнелия Нинова, а вицепрезидент - самата Илияна Йотова. 

"Корнелия Нинова повтори категорично, че има други задачи. Искам да излъчим най-печелившата двойка в лявото пространство. Ген. Румен Радев е непартийна номинация, най-много гласове събраха членове на БСП. Неговата кандидатура е една от най-възможните, ако търсим разширяване на ветрилото", коментира още Илияна Йотова. 

Тя отрече да има разединение в БСП и посочи, че става дума за престрелки между отделни личности, които нямат отражение върху партийните структури. 

"Говоря за всички, които участваха в една недостойна постановка", поясни евродепутатът.

Илияна Йотова е на мнение, че следващият президент трябва да е запознат добре и да работи над сигурността, защото в момента това е тема номер едно в Европа и Света. "Европа не се занимава изобщо със социални проблеми, цялата енергия отива за опазване на сигурността на европейските граждани", сподели тя.