България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ивайло Калфин: Бих приел да съм президент единствено при обща лява кандидатура

АБВ няма да подкрепи чисто партиен кандидат на БСП, добави той в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR

01.08.2016 | 09:03 Редактор: Ирина Георгиева
Ивайло Калфин: Бих приел да съм президент единствено при обща лява кандидатура

Спрягането на имената на ген. Румен Радев и зам.-председателя на АБВ Ивайло Калфин в обща кандидатура за президентските избори е спекулация. Това съобщи самият Ивайло Калфин в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR и добави, че би приел да е президент единствено при обща лява кандидатура.

"Излизат спекулации, а не информации. Това е спекулация. Аз съм една от кандидатурите на АБВ за президент в зависимост от развитието на разговорите с партньорите", заяви той.

На първо място поставяме възможността да намерим общо съгласие и сме съгласни на компромиси, посочи Калфин. По думите му кандидатурата му е за президент, а не за друго.

"След като БСП казаха, че не искат да приемат моето име и това на г-н Първанов, очевидно е, че продължаването на разговорите ще се съсредоточава върху други кандидатури", обясни Калфин.

"Имам самочувствието, че познавам институцията и мога да изпълнявам тези функции, но аз бих участвал само тогава, когато има действително широка коалицията, която би приела кандидатура като моята и бих участвал, за да спечеля. Ако АБВ излъчи кандидат за президент това отслабва шансовете на кандидатите на левицата, така че ще положим всички усилия да потърсим обща кандидатура. Аз лично заради това не бих се кандидатирал само от АБВ. Не само, защото имам някакъв проблем с това нещо, а и защото не е продуктивно", добави Калфин.

Той отрече и твърденията, че името му се спряга за вицепрезидент.

"Не остава много време до изборите. Политическите партии, особено големите, страшно много се забавиха. Цялото ми уважение към гражданското общество, но хората там са известни в определени сектори и когато избираш държавен глава, искаш да ти е прозрачен като скенер. Да знаеш какво мисли по определените въпроси.Успешните кандидатури досега са били партийни. За мен най-добрият вариант за битката за лидер на държавата е да има лидерска битка. Очевидно е, че поне в БСП това се отхвърля и не се случва. Минаваме на втория вариант - това да бъде човек извън партийните ръководства", обясни Калфин.

Ако премиерът Бойко Борисов се кандидатира за президент, това ще промени не само кампанията, а и картината за цялата държава, посочи Калфин. По думите му това ще е решение с доста дълги последствия. Според него наддали Корнелия Нинова ще влезе в евентуална кандидат-президентска битка с Борисов.

"Мисля, че в случая не конкретните кандидати ще имат значение, а доколко човекът, който е предложен има цялостно присъствие, компетенция, умения да заеме поста държавен глава", заяви той.

"Тези избори са важни не, за да се премерят партиите или лобитата вътре в партиите, или отделни личности да видят къде стоят на партийния небосклон, а те са да бъдат спечелени. Така че важно е тогава, когато тръгваш да си направиш сметка коя ти е най-добрата поддръжка и кой ти е най-добрият кандидат", добави Калфин.

Общата кандидатура в ляво е реална, подчерта той. 

"Мая Манолова е една изключително активна жена в позицията, в която работи по-малко от година - омбудсман. Съживи институцията и я активизира много. За мен обаче има сектори в държавата, които са политизирани и един от тях е омбудсман. Не е нормално в отпуските да правиш партийни кампании. Така че е въпрос на преценката й, ако реши да бъде реална кандидатура, това е придружено с оставка от тази позиция", коментира Калфин евентуалната кандидатура на Мая Манолова.

Чуйте целия коментар в следващото видео: