ГЕРБ се обяви против предложението на БСП за подновяване на АЕЦ "Белене"

Спорът по проекта не е между България и Русия, не желаем това да се издига на междудържавно ниво, заяви премиерът Борисов

13.07.2016 | 17:29 Редактор: Мария Аладжова
ГЕРБ се обяви против предложението на БСП за подновяване на АЕЦ

Бойко Борисов заяви, че е изненадан от внесения от БСП проект за отмяна на решението да се прекрати изграждането на АЕЦ „Белене”.

"Освен в популизъм и някаква активност, свързана с последните конгреси, на които присъстваха, аз не мога да намеря никакво разумно основание", коментира Борисов.

От ГЕРБ се противопоставиха на внесеното от левицата предложение за рестарт на проекта, като подчертаха, че то е несъвместимо със Закона за енергетиката. 

Самият премиер пък посочи, че пред БСП са могли да гласуват да отпадне мораториума в периода 20013 - 2014 г., когато министър на енергетиката беше депутатът от БСП Драгомир Стойнев 

„Аргументите тогава бяха липсата на финансиране и къде ще продадем този ток. Затова ние подготвяме различни варианти и съм поел ангажимент и когато имаме решение – след проведени разговори с руската страна, с всички останали, ще отидем в парламента и ще предложим, първо, на комисия, после – и в зала, където пожелаят, посочи Борисов, като уточни, че спорът в момента не е между България и Русия, а между две държавни компании и „ние не желаем това да се издига на междудържавно ниво”, отбеляза той.

Вицепремиерът Томислав Дончев също се изказа критично относно предложението, като уточни, че правителството се опитва да намери "най-реалистичния икономически сценарий". Той настоя, че в искането на БСП нямало аргументи в полза на икономическата съобразност.

Енергийният министър Теменужка Петкова пък припомни причината, за да се стигне до арбитражното дело, а именно – подписаното на 5 ноември 2008 г. между НЕК и „Атомстройекспорт“ Допълнение №5 за произвеждане на оборудване с дълъг цикъл на производство. „Това оборудване е с ясно посочена стойност, тя е 673 млн. евро. Сами можете да направите аналогията с това, което е отсъдил Арбитражът”, посочи министър Петкова като посочи, че от седемте заведени иска Арбитражният съд е приел само три и това са само свързаните с оборудването, поръчано на 5 ноември 2008 г.

/Снимка: Facebook/