Поне €1 млрд. трябва да изтъргува България за реактора на АЕЦ "Белене", за да не е на загуба

Държавата не може да поеме нови 15 тераватчаса енергийни мощности, изчисляват експерти

12.07.2016 | 11:52 Редактор: Мария Аладжова
Поне €1 млрд. трябва да изтъргува България за реактора на АЕЦ

Освен €550 млн., които България трябва да заплати на Росатом към цената, платена от НЕК за реактора за АЕЦ "Белене", се прибавят и авансово платените €300 млн., както и над €110 млн. за адаптиране на изградения фундамент за новия реактор.

Това заяви деканът на Електротехническия факултет към ТУ София доц. Валентин Колев по Bloomberg TV Bulgaria. По негови изчисления, за да не излезе България на загуба, реакторът трябва да бъде продаден за поне €1 млрд.

В момента премиерът Бойко Борисов е на работно посещение в Иран, където води преговори по двустранните отношения, свъзрани с енергийните въпроси.

Според доц. Валентин Колев е малко вероятно през следващите 10 години българското потребление и износ да могат да поемат нови 15 тераватчаса енергийни мощности. А това е при положение, че производството на България в момента е от 15 тераватчаса, 10 от които са предназначени за експорт, допълни той.

Преди години HSBC направи оценка, че при тези условия на изграждане от руска страна няма как цената на енергията от АЕЦ "Белене" да бъде по-малка от €75/мгвч, заяви доц. Колев. Това означава, че ще влезем в нов проблем за изкупуването на тази енергия, както е случаят с американските електроцентрали, допълни той.

Цялото интервю чуйте тук.