Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Неподготвени и изхабени хора причиняват насилие в домовете за изоставени деца

Експертен коментар по темата на Даринка Янкова от ИСДП и Александър Миланов от НАПГ в Денят ON AIR

12.07.2016 | 20:01 Редактор: Тодор Петров
Неподготвени и изхабени хора причиняват насилие в домовете за изоставени деца

Възможно ли е детство без насилие и сълзи в домовете за изоставени деца? Поредният скандален случай на агресия е от Центъра за настаняване на деца с увреждания в Шумен. Появи се запис, на който възпитателка бие по врата и гърба дете със свалено бельо и вдигнати ръце.

Подготвеността на персонала е изключително важна, но тя е недостатъчна. Има доста контролни органи, които да следят за реда, като Държавната агенция за защита на детето. Трябва да има системи, които да наблюдават качеството на работа и грижата.

Това заяви в предаването Денят на Bulgaria ON AIR изпълнителният директор на Института за социални дейности и практики (ИСДП) Даринка Янкова, според която усилията на държавата трябва да са насочени към родното семейство. 

"Точно в Шумен развиваме Център за подкрепа на деца, жертви на насилие и техните семейства. Там можем да предоставим различни интервенции. Имаме ресурс да работим с другите институции, ако се установи насилие", коментира още тя.

Експертът от Националната асоциация за приемна грижа Александър Миланов е на мнение, че "изхабени хора са грижат за деца, които имат нужа от повече грижа".

"Персоналът остана същият, защото няма кой да работи. Не е най-леката и доходоносна работа. В центровете за настаняване от семеен тип работят хора, за които едва ли това е мечтата на живота им", посочи той.

Според Александър Миланов липсва квалифициран персонал в домовете и се назначават неподготвени хора, които не се подкрепят и развиват. 

"Има един феномен - в тези домове се настаниха и здрави деца, за да се изпълни капацитетът от 12 места в повечето модерни къщички. Това обърква работата в едно такова място. Тези институции са затворени за обществото. Същестуването на дом означава работни места, доставчици, това е бизнес за общините. Но те не са готови да допуснат обществеността в тези места", коментира още гостът на Денят ON AIR.

Той заключи, че родителите на деца с увреждания са поставени на колене. В повечето случаи те не могат да посрещнат нуждите на децата си. "Държавата трябва да подготви и реализира политика, за да няма изостване деца", категоричен е Миланов.