Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Трябва ни здрава интеграционна политика за справяне с външаната заплаха

Антоанета Христова, Ангел Джамбазки и Мохамед Халаф дискутират предложението за забраната за бурките пред Bulgaria ON AIR

19.04.2016 | 20:28 Редактор: Луиза Божинова
Трябва ни здрава интеграционна политика за справяне с външаната заплаха

В контекста на религията имаме много сериозни проблеми свързани с това, че се чувстваме заплашени. Но за да се решат тези проблеми има два хода - да има много здрава интеграционна политика и службите да са си на място и да знаят как да се справят с външаната заплаха.

Това каза в предаването "Денят ON AIR" политическият психолог Антоанета Христова по повод забраната за бурките на обществени места.

"Българските турци нямат навика да носят бурки, те носят забрадки. Това е ново явление и в този смисъл аз разбирам хората, които се страхуват, че то е инициирано от външни сили", каза тя. "Че това са платени слагания на бурки, прокарват се външни интереси и фундаменталния ислям намира място", поясни Христова. "Всичко това е много опасно и смятам, че то е свързано със защитата на националната сигурност", заяви политическият психолог. "Обаче има процент от тях, които биха могли да го направят като свой личен избор."

Христова е на мнение, че с един такъв закон хората могат да бъдат накарани изкуствено да се съпротивляват, просто защото има забрана.

В предаването се включи и евродепутатът Ангел Джамбазки, който е идейният носител на предложението за забраната за носенето на бурки на обществени места. Той заяви по Skype, че има спешна нужда подобно нещо да бъде третирано със закон и "няма време да се отлага този въпрос".

"Огромна част от тези жени са принуждавани да носят покривала на главите си от своите съпрузи, братя, баща и къде отиват правата на тези жени, които насила са принуждавани да спазват този средновековен, варварски обичай?", каза Джамбазки. "На фона на огромния проблем с нахлуващите в Европа милиони хора носители на чужда, средновековна традиция, на фона на започналата вече война, мнението на ВМРО е, че ние трябва направим всичко възможно да запазим българската държава светска, да не допуснем налагането на този варварски обичай и да запазим гражданския мир", изясни той.

По телефона се включи един от най-добрите арабски анализатори в страната - журналистът Мохамед Халаф. Той определи интеграцията като "трудна и недостижима."

"Направил съм анализ и съм намерил различни изследвания, чиито резултати показват, че от тези 30 милиона или малко повече араби и мюсюлмани в Европа, само 30% са интегрирани, 55% са колебаещи се - имат вътрешни противоречия между религиозната догма и приемането на европейските ценности, а другите 15% се отричат тотално и част от тях са тези терористи и атентатори, които виждате в европейските общества", каза Халаф. "Защо тези момчета и момичета, които са родени в Европа и са възпитавани в тези нрави и ценности, изведнъж се бунтуват срещу тези ценности - това е големият въпрос", подчерта журналистът.

По думите му темата за радикализацията е много важна, защото в момента една от целите на Ислямска държава е да създаде проблем между различни общности в самата Европа.

 

Цялото интервю вижте във видеото: