Сотир Цацаров се обяви против носенето на бурки

Носенето на забрадките в Пазарджик е било чисто финансово, плащало се по 120 лева на месец

15.04.2016 | 17:19 Редактор: Вероника Цветанова
Сотир Цацаров се обяви против носенето на бурки

Всеки гражданин на България трябва да може да бъде идентифициран, както с лична карта, така и с открито лице, без значение каква религия изповядва.

Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров в Пловдив и допълни, че носенето на бурки в Пазарджик е било чисто финансово.

Обвинител номер едно обясни, че в началото на разследването е установено, че ежемесечно се заплаща сума около 120 лева, за да се носят бурки. Същото се отнася и за финансирането на молитвения дом в Пазарджик.

Цацаров се усъмни в това доколко молитвеният дом е законен и обясни, че според закона на изповеданията молитвените домове трябва да съответстват на Закона за устройство на територията.

"И при цялото ми уважение към ръководството на мюсюлманското вероизповедание, някак срамежливо е мълчанието на Главно мюфтийство по този въпрос”, каза още главният прокурор.

По думите на главния прокурор, всички граждани имат правото на религиозна свобода.

"Тези облекла могат да бъдат носени в молитвени домове, но на улицата всеки трябва да може да бъде идентифициран не само с показване на лична карта", каза той. "Що касае училищата, образованието в България е светско и всички религии ползват еднакви права. Това не значи, че едни трябва да налагат свой стил на обличане и поведение над други", допълни Сотир Цацаров.

Главният прокурор заяви, че съществуват данни за опити да бъде пренесена криза от съседни нам държави.

"По отношение на опитите да се предизвикат едни, или други подобни събития, включително и чрез натиск на бежанска вълна, такива данни има, да”, каза Сотир Цацаров. "Но мога да гарантирам, че държавните органи правят максимума да противодействат по всички възможни законови начини на това."

Във връзка с досиетата "Панама", главният прокурор каза, че ако проверките на Националната агенция по приходите (НАП) приключат със съответни констатации за данъчни нарушения, прокуратурата ще започне досъдебни производства за нарушения или пране на пари. Цацаров добави, че до момента директни такива основания няма.
.