Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Криворазбран героизъм ли е мъжеството на "свинските опашки"?

Михаил Иванов, Иван Шаренков и Красимир Кънев пред Bulgaria ON AIR в коментар за гражданските арести и опазването на държавната граница

11.04.2016 | 20:41 Редактор: Луиза Божинова
Криворазбран героизъм ли е мъжеството на

Хора, които се правят на герои, а не са, нямат място в едно демократично общество, каза в предаването "Денят ON AIR" експертът по етнически политики Михаил Иванов във връзка с доброволческите отряди, които се организират да ловят бежанци по границите ни. Във видео, което беше разпространено в интернет, се вижда как група млади мъже арестуват трима нелегални мигранти в Странджа.

"Не може някой да отиде да арестува човек, да го лиши от свобода, ако няма написана заповед. Ние имаме ли държава или нямаме държава? Тя е тази, която трябва да се справя, да организира структурите, както и да осигури патрули. Другото е някакво мъжкарство, мачизъм", категоричен е Иванов. Според него проблемът може да се реши, ако органите на прокуратурата се намесят, публично се дадат инструкции и категорично се пресекат опитите за самоправство.

Адвокатът Иван Шаренков пък е на мнение, че "когато нещата са поставени на сериозна законодателна база и всеки знае правата и задълженията си, няма да дискутираме в медиите дали един човек има право да задържа, да връзва със свински опашки или не."

На въпрос дали има опасност от гетоизация доц. Михаил Иванов каза, че има.

"Европа е отворено общество, тя не може да не бъде проницаема за хора, които да идват да работят в нея", заяви той.

Във връзка с емигрантите, които вече са прекосили границите на отделните държави и са получили статут на бежанци, Иван Шаренков каза, че за тях нещата са значително по-ясни, тъй като има закон и конвенция.

"Има законодателна база, върху която да се реши тяхната съдба. Има и фондове по Европейския съюз, които позволяват да се финансира тяхното интегриране. По-труден е въпросът с нелегалните емигранти - тези, които влизат в България не през граничния пункт, а през разстоянията между граничните пунктове, защото те влизат без документи", подчерта той. "Ясно е, че търсят по-добра икономическа и социална реализация, но в същото време не носят никакви документи, не признават границите и там държавата трябва да заеме своята категорична позиция чрез специализираните си структури."

На въпрос какви са нашите правомощия, ако видим нелегални емигранти да преминават границата,  Михаил Иванов заяви, че държавата трябва да организира съответните комуникационни възможности на гражданите да съобщават, когато по границата има незаконно преминали хора.

"Трябва да се организира по някакъв начин системата. Всичко друго е самоправство", заяви той.

В пряка връзка в предаването се включи и Красимир Кънев от Български хелзинкски комитет

"Това, което се пусна в интернет преди ден е едно престъпление, нещо, което досега не е казано публично", заяви той. "Ние очакваме от прокуратурата незабавни действия, не се ли пресече това престъпление, което се извършва, просто самата гранична полиция и държава ще има проблем, да не говорим за международния престиж на нашата страна", допълни Кънев.

За това какво трябва да се направи оттук нататък Кънев каза: "Прокуратурата в Малко Търново се е сезирала и очакваме да видим какъв ще бъде резултатът от това сезиране. Това нещо трябва да се пресече незабавно. Утре нито вие, нито вашето семейство, нито никой българин не може да бъде сигурен, че една такава група няма да реши, че е престъпник, да го събори на земята и да му върже ръцете със свински опашки."

Цялото интервю вижте във видеото: