Местан за изпуснатата фраза: Напразна истерия!

"Където и да се говори турски, за нас това е нашата родина", обяви Семир Ялчън на вчерашното учредяване на ДОСТ

11.04.2016 | 16:52 Редактор: Вероника Цветанова
Местан за изпуснатата фраза: Напразна истерия!

Лидерът на ДОСТ Лютви Местан направи подробен анализ на най-обсъжданата фраза след вчерашното учредяване на партията му.

"Където и да се говори турски, за нас това е нашата родина", обяви Семир Ялчън от Партията на националистическото действие в Турция.

Това предизвика серия критики - ВМРО предупреди, че ДОСТ ни води към босненски сценарий, а евродепутатът Ангел Джамбазки видя заплаха за националната сигурност на страната.

Днес Местан събра медиите, за да нарече критиките "спекулативно изместване на фокуса на вчерашния форум". 

Лидерът на ДОСТ обясни, че не претендира да знае добре литературния турски език, защото изучаването му било забранено малко след като започнал да го учи. Затова преведе приблизително фразата, обяснявайки, че в нея се използва метафора за гласовия майчин език, а където той се чувал, била родината.

Лидерът на ДОСТ продължи с цитати на български политици. Единият на Сергей Станишев, който като премиер казал в Украйна, че България е там, където има и един българин. 

Местан цитира и просветния министър в първия кабинет на Бойко Борисов Сергей Игнатов. Пред студенти в СУ той казал, че България е там, където се говори български език. "Открийте и една разлика", призова Местан и обяви, че подкрепя тази политика на българската държава.

Той нарече критиките към фразата, изречена на учредителния конгрес на ДОСТ, истерия, целяща дискредитирането на новата партия.

'Преди съда тази партия е учредена в сърцата на българите", каза той и обяви ДОСТ за успех за демокрацията.

Местан обеща брифинг и утре с подробна информация за финансирането на партията си.

Бившият лидер на ДПС коментира социологическите проучвания, според които над 60% от българите смятат, че той прокарва интересите на Турция.

Местан контрира, че е чел много такива през годините по адрес на ДПС, но призова да се съди за ДОСТ по резултатите.

Той коментира и европейското бъдеще. "Реалният отговор на кризата е чрез разширяване на самия ЕС", каза Местан и за пореден път поиска Турция да стане член на ЕС. А също и Украйна и Западните Балкани.