Борисов за станция "Странджа": По 14 млрд. куб. метра газ минават оттук за Истанбул

След месец ще бъде открита и компресорната станция в Петрич, съобщи Бойко Борисов

11.04.2016 | 12:35 Редактор: Ирина Георгиева
Бойко Борисов, Facebook

През компресорна станция "Странджа" минават 14 млрд. куб. метра газ за Истанбул, за което страната ни получава транзитни такси. Това написа премиерът Бойко Борисов в социалната мрежа Facebook след откриването на станцията. Очаква се в нея да се възстановяват загубите на налягане и се осигуряват договорените параметри на предаване на природен газ на българо-турската граница.

КС "Странджа" е въведена в експлоатация след пълна реконструкция и модернизация, възлизащи на 70 млн. лв., като проектът се финансира изцяло със средства на Булгартрансгаз. Борисов посочи, че новото оборудване в станцията отговаря на европейските екологични норми, рискът от непланирани ремонти значително намалява, подобрено е техническото състояние и се повишава експлоатационният ресурс.

След месец ще бъде открита и компресорната станция в Петрич, съобщи премиерът. По думите му освен по модернизацията на мрежата, България продължава работа и по изграждане на междусистемните газови връзки със съседните страни. 

"До четири месеца България трябва да има първия изграден интерконектор в участъка под река Дунав по силата на договора, подписан миналата седмица с австрийската компания "Хабау”", уточни той.

За пазарния тест за газова връзка с Гърция други шест компании са проявили интерес, като заявените количества надхвърлят 4 млрд. куб. метра, добави Борисов. 

"За да използваме всички потенциални възможности за диверсификация, работна група обсъжда участие на страната ни в проекта за изграждане на терминал за втечнен природен газ на пристанището в Александруполис и до месец ще има яснота за параметрите. За нас това ще е достъп до глобалния пазар на втечнен природен газ. Не сме спирали да работим и за собствените находища на природен газ и нефт", подчерта той.

На 19 април ще бъде доставена нефтената платформа в Бургас. Тя е толкова голяма, че не може да мине Босфора цяла. Ще бъде сглобена в Бургас, за да отиде на "Хан Аспарух” за проучване и добив на газ. 

Председателят на ГЕРБ се радва, че по време на откриването на КС "Странджа" са присъствали и депутати от други политически сили.

"Когато има неща, касаещи дългосрочно държавата, ние трябва да сме много единни и много сигурни, че при всякакви условия това ще продължи и ще се развива. Спечелихме европейско финансиране, първият транш вече е преведен за предпроектните проучвания, така че догодина съм убеден, че ще имаме още 4 такива компресорни станции", добави той.