Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Симов: Промяната в БСП започна, вината не е само на Нинова

"Абсурдно е Ваня Григорова да оглави партията", каза социалистът

17.06.2024 | 21:15 Редактор: Искра Ангелова

Промяната започна, това е съвсем нормален процес, след като лидерът е подал оставка - зам.-председателят насрочва гласуване. Къде виждате преврат? Тази интерпретация, че в БСП се случва нещо ненормално, ме хвърля в доста голям смях. В партията се случват най-нормалните процеси. Когато си взел 151 хиляди гласа - историческо дъно, е ясно, че така не може да продължава. От 2017 г. резултатите падат и не виждам кой със здрав разум ще каже, че тенденцията е добра и трябва да продължим по същия начин. Това каза Александър Симов в студиото на "Денят ON AIR".

Той подчерта, че вината не е само на Корнелия Нинова.

"Нейните противници направиха грешка, персонализирайки проблема. БСП има по-големи проблеми, които отиват отвъд Корнелия Нинова. Тя също направи своите грешки, няма безгрешни хора. В кампанията стана ясно едно - левите избиратели не излязоха да гласуват, те не подкрепиха и Ваня Григорова. Ясно е, че БСП трябва да има нов лидер. Взехме решение, че на следващо заседание ще прегледаме всички незаслужено изключени хора, за да видим кой може да бъде възстановен в партията", допълни Симов за Bulgaria ON AIR.

Според него решението на партията да не ходи на преговори за правителство с ГЕРБ е правилно.

"ГЕРБ предлагат тежка формула за управление, те казват, че премиерът ще е от ГЕРБ. Бойко Борисов в своята пресконференция, че и вътрешният министър, и този на отбраната, и външният министър трябва да са от ГЕРБ. Те са първа политическа сила, но имат 68 депутати. Ако ти трябва широка подкрепа, трябва да се съобразиш. И ние взехме решение, че няма да подкрепим правителство с мандата на ГЕРБ или ДПС. Не виждам какво ново могат да предложат", подчерта социалистът.

Александър Симов е на мнение, че избирателите на БСП не са отишли да гласуват за друга партия.

"Те стачкуват и очакват от нас да ги разберем. Първото разбиране вече е факт - БСП трябва да предложи автентично и добронамерено ляво обединение. Но и БСП не трябва да има кой знае какво самочувствие, защото нашите резултати не са кой знае колко добри. Ясно е, че в поредица от кризи и в моменти, когато сме заплашени от сглобки, е време левицата да покаже, че тя няма да прави сглобка само по себе си, а ще покаже истинско ляво идейно обединение", коментира още гостът.

По думите му е абсурдно Ваня Григорова да оглави БСП.

Попитан дали Нинова може да се кандидатира за трети мандат и има ли място за нея в НС, Симов отговори: "Дали Корнелия Нинова има право на трети мандат, трябва да се произнесе комисията на БСП. В партията трябва да работим върху много неща, за да преодолеем грешките", категоричен е той.

Гледайте целия разговор във видеото.