Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Иван Анчев: Радев умишлено отсъстваше от Асамблеята на НАТО, търсено е

"Медведев плаши, защото това е неговата роля", каза съпредседателят на Атлантическия съвет на България

27.05.2024 | 21:05 Редактор: Искра Ангелова

Министър-председателят Димитър Главчев се срещна с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в понеделник. Премиерът участва в Пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО, която се провежда в Националния дворец на културата в София.

"НАТО е все по-консолидиран, откогато и да било преди. Агресията на Русия срещу Украйна извади организацията от състояние, което мнозина определяха като "мозъчна смърт". В състоянието, което е в момента, има ясна визия за средата си за сигурност, ясна визия за това какво трябва да бъде, за да стане европейският континент едно по-сигурно място за хората", каза съпредседателят на Атлантическия съвет на България Иван Анчев в студиото на "Денят ON AIR".

Според него срещата е потвърдила важността на югоизточния фланг на НАТО.

"Следват да се правят и изводите какво следва оттук нататък. Българският премиер Димитър Главчев трябва да бъде поздравен за отличната реч, която изнесе. Всички, които говореха при откриването на Парламентарната асамблея на НАТО, ясно показаха, че Путин както го мисли, няма да стане. Безспорно никой не иска НАТО да бъде въвлечен в конфликта, защото това вещае опасни времена", добави Анчев за Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че посланието на Радев, че всяка една държава, която участва с помощ в НАТО, под една или друга форма участва в конфликта, е опасно.

"То може да бъде използвано от зложелателите на НАТО. Второ - само по себе си то не отговаря на истината, защото това, което правят държави като САЩ, Великобритания, които са гарант, са дейности, които гарантират сигурността на Украйна", коментира съпредседателят на Атлантическия съвет на България.

Попитан дали българският държавен глава умишлено не се е срещнал с Йенс Столтенберг, той отговори: "В дипломатическия жаргон има едно нещо, което се нарича дипломатическа болест - когато не искаш да присъстваш на някое събитие, казваш: "Разболях се внезапно, моля да бъде извинен". Тук не става въпрос за болест, пожелаваме на българския президент да е здрав. Но не може да се твърди, че събитията не могат да се променят с ден-два така, че българският президент да бъде на едно такова важно събитие, каквото е Парламентарната асамблея на НАТО. Неговото отсъствие е умишлено, той е търсил това отсъствие".

"Всички тези изявления, които прави президентът, имат вътрешнополитически цели, те са насочени към онзи сегмент от българското общество, който е с антинатовско говорене. Когато неговият мандат приключи, ще се изправи пряко срещу хора като от "Възраждане", Ваня Григорова и Мая Манолова", категоричен е Иван Анчев.

Той призна, че докато Путин е на власт, не вижда как руският държавен глава би направил компромис.

"Медведев плаши, защото това е неговата роля. Те трябва да нагнетяват напрежението в руското обществото, че едва ли не ние сме на ръба на оцеляването. От друга страна - това са доводите, които им дават възможност да продължават да водят конфликта в Украйна", допълни гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Какви са намеренията ви за 9 юни?

Ще си почивам.
74%
Заминавам на почивка.
14%
Ще празнувам личен повод.
12%
Общо 828 гласа