Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Анализатор: Ако Иран се сдобие с ядрено оръжие, няма да има сигурно място на Земята

"Нетаняху няма да действа емоционално, а последователно", заяви Давид Леви

18.04.2024 | 20:12 Редактор: Толя Стоянова

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху за пореден ден казва "мислим за отговор, но трябва да е разумен", така че Иран да не нападне. Иран твърди, че ако Израел отговори, ще продължи с атаките.

"Има два варианта на т.нар. "умен отговор". Единият е ударът да бъде такъв, че те да не могат да отговорят. Масирано и сериозно - така че да пострадат значително военните инфраструктури на Ислямската република. Другият вариант е ограничен отговор, който да бъде по стратегически интереси на Ислямската република на други места по света. Кибератаката също е вариант", заяви международният анализатор Давид Леви в студиото на "Денят ON AIR".

Той отбеляза, че при всяка атака от "Хизбула" Израел реагира. Според него Нетаняху няма да действа емоционално, а последователно, удряйки цели, които представляват заплаха за Израел и народа. Международният анализатор предупреди, че ако светът позволи Иран да се сдобие с ядрено оръжие, няма да има сигурно място на Земята.

"Трябва да има първични и вторични санкции. Не трябва да се санкционират само компании, които търгуват с Иран и доставят на Иран от Запада. Трябва да се санкционират и компании от други държави, които търгуват с Иран", заяви Леви пред Bulgaria ON AIR.

На въпрос Израел може ли да се справи без САЩ, той отговори, че би било трудно и с много повече жертви и усилия. "По скоро бих казал не", подчерта Леви.

По повод думите на Доналд Тръмп, че ако той е бил президент, е щял да предотврати атаката на Иран, Леви коментира, че това е част от предизборната му кампания, но ако "погледнем фактите, нямаше нито една голяма война, докато беше президент. Управлява с твърда ръка и с ясно поставени цели".

Международният анализатор посочи, че 133 човека продължават да бъдат пленници и не се знае нищо за тяхната съдба, а "Хамас" отказва да води дори преговори за тяхното завръщане.

"Това са мъже, жени, деца и бебе, което беше пленено на 10 месеца. Трябва да се направи усилие тези хора да бъдат върнати у дома възможно най-бързо", призова Леви.

По думите му ударът от страна на Иран не беше неочакван, тъй като "винаги може да очакваме от крайните ислямистки фанатици агресия и всяване на хаос".

Гледайте целия разговор във видеото.