Израел плати много висока цена при отблъскване на иранската атака

Около 1,1 милиарда долара

18.04.2024 | 10:11 Редактор: Тодор Петров
Израел плати много висока цена при отблъскване на иранската атака

Израел и неговите съюзници спечелиха аплодисменти, че отблъснаха безпрецедентната атака на Иран в събота вечерта. Но операцията, продължила не повече от няколко часа, дойде с висока цена и сочи чистите разходи за противовъздушна отбрана, докато нации като Иран подобряват своите способности за дронове и ракети.

Усилията на Израел и американските, британските, френските и йорданските военни вероятно струват около 1,1 милиарда долара, според Реем Аминоах, бивш бригаден генерал и главен финансов съветник на началника на израелската армия.

Израел е отговорен за цели две трети от прeхващанията, докато неговите съюзници са извършили останалото, каза пред журналисти Звика Хаймович, бивш командир на израелските сили за противовъздушна отбрана.

Израелските военни съобщиха, че Иран е изстрелял около 170 дрона, 30 крилати ракети и 120 балистични ракети. Само последните са проникнали в израелското въздушно пространство и то в много малки количества, според военните. Дроновете и крилатите ракети бяха прeхванати преди да стигнат до Израел.

Четете повече в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС