ЕС санкционира сурово Иран, засегна военната промишленост на страната

Мецола призова помощта за Украйна да бъде ускорена

18.04.2024 | 13:24 Редактор: Тодор Петров

Европейските лидери налагат допълнителни санкции срещу Иран в отговор на нападението срещу Израел. Ограниченията ще засегнат иранския военен комплекс, най-вече производството на дронове.

Осъдихме атаката на Иран и се съгласихме да наложим санкции, обяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. 

"Идеята е да поставим ограничения срещу компаниите, които произвеждат ракети и дронове, но скоро ще получите конкретна информация. Иран е заплаха не само за Израел, а за стабилността на целия регион. И това стана много ясно, когато реши да предприеме атаката срещу Израел преди няколко дни. Затова ангажиментът със страните от региона е от фундаментално значение. Трябва да изолираме Иран. Ще наложим санкции и ще действаме в тясно сътрудничество с партньорите", заяви той.

Европейският съвет бе свикан заради скорошните събития в Близкия изток, но разговорите не пропуснаха Украйна. Помощта за държавата трябва да бъде ускорена, призова председателят на Европейския парламент Роберта Мецола. 

"Трябва да продължим да помагаме на Украйна. Украинците имат нужда от амуниции, и най-важното - системи за противовъздушна отбрана. Трябва да ускорим и да засилим доставките, за да могат да се защитават. Не можем да се откажем сега", настоя тя.

Евролидерите днес разискват икономически теми, сред които са конкурентоспособността и вътрешният пазар.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС