Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Емил Дечев: Трудно ще се докаже дали е имало натиск срещу Коцев

Става въпрос за думите на един срещу думите на четирима, посочи бившият зам.-министър на правосъдието

11.04.2024 | 20:00 Редактор: Деси Николова

Прокурорската колегия към Висшия съдебен съвет изпрати на Инспектората към ВСС писмото на Атанас Славов по случая с Живко Коцев.

"Славов искаше да се извърши проверка относно данните, които бяха посочени в едно писмо на вече бившия премиер Денков за оказван натиск от страна на и.ф. гл. прокурор Борислав Сарафов, ръководителя на Софийската градска прокуратура Кирилова в присъствието на ръководителя на КПКОНПИ, натиск върху досегашния секретар на МВР Живко Коцев", разясни бившият заместник-министър на правосъдието Емил Дечев в студиото на "Денят ON AIR".

По негови думи е напълно възможно да е упражняван натиск върху бившия главен секретар на МВР, но ще бъде трудно това да бъде доказано.

"Не мога да го изключва, защото самият главен секретар така твърди, че на тази среща е оказван натиск. Какво ще се окаже истина, дали някой ден ще научим, е съвсем друг въпрос. Безспорно ще бъде трудно за доказване, защото имате една дума на един човек, който показва лабилност - бившият главен секретар, който си променя позицията, а от другата страна най-вероятно ще има думата на други четирима висши държавни служители. Най-вероятно наистина ще бъде трудно някой ден да се узнае истината", каза Дечев пред Bulgaria ON AIR.

Той посочи, че няма пречка да се изискват справки за текстови съобщения, изходящи обаждания и да се разбере кой реално е поискал тази среща.

"Дори Коцев да е поискал срещата, защо тази среща не е само с главния прокурор. Защо в нея участват и ръководителят на КПКОНПИ, която всъщност е започнала онова разследване, след което беше задържан ръководителят на Агенция "Митници" и станаха известни имената на баща и син Димитрови, на този митичен Паскал... Без значение кой е поискал, факт е, че след това има твърдение за оказан натиск и че вследствие на този натиск само няколко часа след тази среща има подадена оставка", подчерта Дечев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Одобрявате ли служебното правителство на Димитър Главчев?

Не, не одобрявам предложените имена.
53%
Одобрявам, кабинетът е експертен.
30%
Има приемственост, тъй като остават министри от предишното редовно управление.
17%
Общо 1403 гласа