Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Бачийски, ПП-ДБ: Получихме фрапиращи данни за "Турски поток"

Каналите за контрабанда са установени от десетилетия, посочи депутатът

04.04.2024 | 19:35 Редактор: Вяра Димова

Дали ще има смисъл от създадените временни комисии, това зависи от мотивите на членовете в тях. "Балкански поток" е въпрос, който ние от "Продължаваме промяната - Демократична България" повдигаме от доста време. Явно на ГЕРБ, ДПС и партиите, които ги подкрепят не има е изгодно да имат председател, който да носи отговорност и да бута комисията да си върши работата. Беше отхвърлен председателят, който ние предложихме. Това каза депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" Константин Бачийски в студиото на "Денят ON AIR".

Той разясни, че когато една комисия е без председател, тогава председателят на НС определя кой ще е временно изпълняващ длъжността председател. 

"Бях в зала по време на дебата. Някои от колегите от ГЕРБ бъркат оборот с печалба. При положение, че България имаше изградена инфраструктура преди много години, която снабдяваше не само България, но и Гърция и Турция, защо изведнъж решихме да изградим за наша сметка проект, който струва няколко милиарда - около 2,6 млрд. Освен цената на построяването, той има експлоатационни разходи", обясни Бачийски пред Bulgaria ON AIR.

Депутатът напомни за множество сигнали, постъпили по време на 47-ото НС. 

"По времето на кабинета "Петков" дойдоха много сигнали, включително и от представители на различни служби, които са проверявали нередностите при изграждането на този проект. Да си припомним как дружеството, което изграждаше газопровода, предоставяше автомобили. Защо една частна фирма предоставя активи на хора, свързани с управлението на България? Това е черешката на тортата. Данните, които получихме при изпълнението на тази газопровод, са фрапиращи", подчерта Бачийски.

Той коментира и акцията в Агенция "Митници", като сподели лични си наблюдения със служители на Агенция.

"Тяхното мнение за сегашната шефка на Агенцията е, че досега не са виждали толкова самоотвержен шеф, който да се бори с контрабандните канали и срещу корупцията. Изненадан съм от действията на ДАНС по този случай. Г-жа Банкова отскоро ръководи агенцията. Каналите за контрабанда са установени от десетилетия. Интересно е как правят акция месец и половина след назначаването ѝ", заяви гостът.

Бачийски посочи, от изслушването в комисия не е станало ясно дали Мартин Божанов е бил сътрудник на МВР.

Гледайте целия разговор във видеото.