Депутатите ще разследват "Турски поток" и "Лукойл", ПП-ДБ виждат страх у Борисов

Искаме наш председател, обяви Кирил Петков

03.04.2024 | 13:10 Редактор: Вяра Димова

Темата за енергетиката влезе в Народното събрание. От ГЕРБ обявиха, че ще подкрепят спирането или приватизирането на "Турски поток". ДПС настоява да се разследват финансовите потоци, влизащи в "Лукойл". От "Продължаваме промяната - Демократична България" поискаха да се създаде парламентарна комисия, която да разследва проекта и да открие липсващата пътна карта.

Депутатите взеха окончателно решение само по първа точка от дневния ред като отхвърлиха предложение от "Възраждане". След това започнаха дебатите по законопроект на МС, за който БСП настояват да бъде приет на второ четене още днес. Стигна се до викове в пленарна зала и дори до блокада на парламентарната трибуна от страна на депутатите от БСП. 

След като от "Продължаваме промяната - Демократична България" разкриха, че темата е била част и от провалените преговори за правителство, днес те предложиха временна парламентарна комисия да разследва случая.

"Г-н Борисов, отново подведе българите", каза Венко Сабрутев от "Продължаваме промяната - Демократична България".

Бившите партньори откриха нова червена линия в отношенията помежду си. В отговор на критиките Борисов заяви, че таксата за пренос на газ през страната ни е била благодарение на тръбата.

"Ние слагаме такса, заедно с "Продължаваме промяната - Демократична България", те бяха всички при мен - Кирил, Асен, Христо, и слагаме такса, по лошия проект слагаме такса за Австрия", заяви председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС.

И за да опровергаят твърденията на бившите си партньори, от ГЕРБ бяха категорични за гласуването.

"Комисията ще я подкрепим, включваме и "Лукойл". Вчера съм говорил с Петков да направим и двете комисии, нека да видят хората къде са отишли парите им", настоя председателят на ДПС Делян Пеевски.

Трите партии решиха за създаването на двете комисии, а от "Продължаваме промяната - Демократична България" поискаха да се изясни и председателството на новите структури.

"За "Лукойл" ние подкрепяме. Искаме наш председател за "Турски поток", ако не се страхуват, а ние им даваме председателството на "Лукойл", обяви Кирил Петков.

Вижте повече в репортажа на Мартин Керефейски.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


1
0 rate up comment rate down comment 0
Антон
преди 3 седмици
ПП-ДБ не знам дали виждат обаче собствената си несъстоятелност и даже неадекватност. Сигнализирай за неуместен коментар