"Турски поток" и оръжията за Украйна още повече влошиха отношенията между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС

Противоречиви позиции за това бил ли е газопроводът част от преговорите

29.03.2024 | 13:24 Редактор: Елеонора Танева

Нови спорове в парламента между бившите (не)коалиционни партньори. От ПП-ДБ внесоха предложение за временна комисия за "Турски поток", която да търси пътната карта. От ГЕРБ искат временна комисия, която да разглежда износа на оръжие към Украйна във времето, когато Кирил Петков беше министър-председател.

"Темата "Турски поток" беше част от преговорите между нас и ГЕРБ. Те отказваха да включат тази тема в дневния ред. Обществото трябва да знае защо България  осигури стартиране на войната в Украйна, защо България даде на Русия тази възможност. Дадоха и 3 млрд. лева за руска тръба, която да превозва руски газ", коментира Венко Сабрутев от ПП-ДБ.  

"Ние имахме тръба, която идваше от Русия към България. Нямаше причина да се строи "Турски поток", изгубихме освен тези 3 млрд. лева от строителство, 2 млрд. от транзитните такси, които България щеше да получи от тази тръба, изградена по съветско време", добави депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев. 

"Лъжа е категорично, че темата "Балкански поток" е била част от преговорите. Подписвала съм аз, заедно с председателя на борда на директорите на "Газпром". Тя е ясна тази пътна карта. Всеки един от вас, ако я поиска, ще му бъде предоставена", заяви зам.-председател на ПГ на ГЕРБ-СДС Теменужка Петкова.

Знаете ли какво ще се промени, след като следващата седмица влезе в сила въздушен и морски Шенген?

Нищо няма да се промени.
52%
Ще можем да пътуваме по въздух и море по-лесно.
29%
При сухопътен Шенген очаквам по-големи облекчения при транспорта и пътуванията.
19%
Общо 1074 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)