Мария Габриел: Не е от полза за държавата да има безвремие, но и не трябва да се претупват нещата

До ден последен ще бъда външен министър на това правителство, заяви вицепремиерът

29.03.2024 | 12:52 Редактор: Тодор Петров

Вицепремиерът в оставка и министър на външните работи Мария Габриел заяви, че е от полза за държавата да няма безвремие. 

"Но това не означава да бъдат претупвани неща. Няма много яснота и по отношение на следващите стъпки. Така че за мен това, което остава водещо, е да има яснота за сроковете и начина, по който това ще се случи", уточни тя относно стартиралата конституционна процедура по назначаване на служебно правителство.

"Има правила в Конституцията. Има ЦИК, органи, МВнР ще си изпълни задачата в рамките на своите компетенции. Министърът не е външно министерство. Ние имаме министерство, което включва дипломатическата служба, професионални дипломати, които всеки ден в централно управление правят така, че България да бъде надежден партньор", обясни Габриел.

А запитана би ли останала като външен министър в служебен кабинет, ако това ѝ бъде предложено, Габриел отвърна: "Това, което знам, е, че до ден последен ще бъда външен министър на това правителство и ще продължа да си върша съвестно работата".

"Аз не съм част от преговорните екипи. На който и да му се наложи да организира избори, е да осигури те да бъдат честни и спокойни. Най-важното е честността на този избор", коментира министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, предаде dnes.bg.

Знаете ли какво ще се промени, след като следващата седмица влезе в сила въздушен и морски Шенген?

Нищо няма да се промени.
52%
Ще можем да пътуваме по въздух и море по-лесно.
29%
При сухопътен Шенген очаквам по-големи облекчения при транспорта и пътуванията.
19%
Общо 1074 гласа


1
1 rate up comment rate down comment 0
Скрий се!
преди 4 седмици
"Надежден партньор" по " габриелски" означава да бъдеш най- наведена жалка прислуга на т.нар. " съюзници"."Надеждите партньори" на Украйна- Германия и Франция бяха гаранти за нейната териториална цялост. Дали спрямо НАТО ще са също толкова " надеждни"? А спрямо България? Чл.5 да не се окаже като Минските споразумения, че някои като Борисов, много се надяват на този член. Евроатлантическата каста да не вие до несвяст, че Путин бил виновен, че НАТО не спазва задълженията си към нас да ни " пази"? Сигнализирай за неуместен коментар