Само неотложни плащания: Как НС забрани на Асен Василев да харчи пари от бюджета

Депутатите заседаваха 11 часа

04.04.2024 | 13:13 Редактор: Беатрис Младжова

След 11-часов маратон парламентът забрани на Асен Василев да харчи пари от бюджета, освен за пенсии, заплати, неотложни социални плащания и плащания по държавния дълг. Решението беше гласувано от депутатите половин час след полунощ. 

Депутатите приеха и създаване на временна комисия за установяване на факти и обстоятелства, свързани с дерогацията, ползвана от "Лукойл", икономическия ефект за България и изпълнението на задълженията относно влизането в сила и прилагането на Закона за компенсиране на разходите на потребителите за транспорт. 

След дългия среднощен дебат Народното събрание на практика забрани на финансовия министър Асен Василев да харчи пари от бюджета до назначаване на служебно правителство.

Освен това с решението се задължава в срок до 9 април 2024 г. министърът на финансите да предостави на Народното събрание пълен отчет за разполагаемата ликвидност и планираните разходи по дати за периода от 4 април до 10 април 2024 г. включително, да задели неснижаем остатък по единната сметка в размер, достатъчен за обезпечаването на плащанията за пенсии за месец април 2024 г. Решението бе гласувано със 131 гласа "за".

След продължилите спорове в пленарната зала депутатите създадоха и временна комисия, която ще разследва корупционните практики в Агенция "Митници" и евентуалната роля на Асен Василев в тях. А причината - задържането на седем души от ДАНС и Антикорупционната комисия, сред които шефът на Агенция "Митници" Петя Банкова и заместникът ѝ.

"Днес има арест на служители на митницата. В деня на ареста ние излизаме и се опитваме да направим анкетна комисия. Това ако не е идиотия и пълна глупост... Но понеже никой не е над закона, единственото, което ви казвам, е да сменим заглавието на тази комисия. Ще я подкрепим. Да се казва Временна комисия за разследване на корупционните практики в агенция "Митници". Ние гледаме вашето чалгаджийско предаване, не искаме парламентът да се превръща в такова", заяви Кирил Петков от ПП-ДБ.

"Цял ден загубихме време, защото вие сега се сетите за пътната карта, "Турски поток", а 9 месеца ви нямаше никъде по тази тема. Вие да ми говорите за популизъм е унизително. Труден ви е българският, но мога да ви кажа, че "чалга" на турски означава "музика", така че винаги подхождайте с уважение, ако може", отвърна му Станислав Балабанов от ИТН 

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON Air