Комисия ще проверява за корупция в Агенция "Митници" и замесен ли е Асен Василев в нея

Вносителите на проекторешението са Тошко Йорданов и група народни представители

04.04.2024 | 07:40 Редактор: Толя Стоянова
Комисия ще проверява за корупция в Агенция

Временна парламентарна комисия ще работи за разследване на корупционните практики в Агенция "Митници" и евентуалната роля на Асен Василев в тях. Това реши парламентът малко след полунощ. Вносителите на проекторешението са Тошко Йорданов от ИТН и група народни представители. 

То бе подкрепено със 133 гласа "за", 10 бяха "против", а 40 се въздържаха. Временната комисия се създава часове, след като шефът на Агенция "Митници" и нейният заместник бяха задържани. По-късно Асен Василев заяви, че акцията е "опит за сплашване". 

В комисията от ГЕРБ-СДС влизат Теменужка Петкова и Рая Назарян, от ПП-ДБ - Венеция Ангова и Константин Бачийски, от ДПС - Йордан Цонев и Хамид Хамид, от "Възраждане" - Климент Шопов и Димо Дренчев, от БСП - Румен Гечев и Кристиан Вигенин, а от ИТН - Станислав Балабанов и Тошко Йорданов. 

За председател бе определен Тошко Йорданов. При обсъжданията Кирил Петков определи създаването на подобна комисия като популизъм. Той обаче заяви, че ПП-ДБ ще подкрепи проекторешението, но поиска името на Асен Василев да бъде премахнато от името на комисията. 

Красимир Вълчев от ГЕРБ-СДС посочи, че месечният отчет на МФ за март показвал едни от най-тревожните статистики за последните 20 години. Той обясни, че данните имали пряка връзка с комисията, която се предлага да се създаде. Според Вълчев причините били "корупция и най-лошото управление на финансите". 

В крайна сметка името на Асен Василев не отпадна от наименованието на анкетната комисия, предаде "Фокус".

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)