Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Какво ще бъде правителството на Главчев и защо Конституцията ни не работи?

Прекалено бързо са гласували министрите, смятат Нидал Алагафари и Антоанета Христова

01.04.2024 | 20:11 Редактор: Беатрис Младжова

Димитър Главчев подготвя служебно правителство.

"Не може да бъде изненада, когато имаш краен списък. В случая се очакваше голяма част от листа да откаже. Логично е всички финансови институции да не искат да имат отношение в политическото управление на държавата. Трябва да се промени законът така, че той да не влиза в по-късен етап, да не прави одит на себе си", заяви политическият психолог проф. Антоанета Христова в студиото на "Денят ON AIR".

Според пиар експерта Нидал Алгафари прекалено бързо е изгласувано решението за служебен министър. 

"Водили са някакви разговори, някъде се е подхвърлила идеята и ако беше успешна, щяха да се препират кой да говори по телевизията, сега нищо не казват. Не е проблемно кой го е предложил. Проблемно е кой е решил да го направи, народните ни представители защо така избързаха с този вариант да го изгласуват набързо, като бяха наясно, че може да бъркат някъде" допълни  Алгафари ефира на Bulgaria ON AIR.

Проф. Антоанета Христова смята, че общественият интерес не е задоволен.

"В момента парламентът и това правителство, което си отиде, както и този състав на кабинета, не си спомням толкова лоша комбинация. Няма причина да мога да оправдая сбирката. Моят интерес е общественият интерес и той не е удовлетворен. Имаме Конституция, която не работи, имаме лошо демонстрирани политически отношения, които са разлагащи обществените отношения, имаме институционална, социална, политическа - всеки вид криза имаме в момента", каза тя.

За пиар експерта главният виновен за политическата ситуация у нас е президентът Румен Радев и начинът, по който води политика.

"За мен виновен е президентът Радев. Ако не беше той с неговите служебни кабинети, по начина, по който водеше тази политика, по начинът, по който насъска срещу политическа партия ГЕРБ, скара се с ДПС, нарече ПП-ДБ шарлатани. В един момент тези хора в желанието си да се случи служебен кабинет, направиха това, което е при тях. Да, не е най-доброто, но към този момент е нещо, с което да ограничат властта на Радев до такава степен, че да няма власт над външната политика поне", коментира Алгафари.

Гледайте видеото с целия разговор.