Даде ли Радев властта на ГЕРБ чрез Главчев? Рашидов: Политически кабинети не стават

ПП-ДБ не желаят Калин Стоянов да е вътрешен министър

31.03.2024 | 13:15 Редактор: Искра Ангелова

За да има избори 2 в 1, номинираният за служебен премиер Димитър Главчев трябва до следващата седмица да предложи състав на кабинет. След като вчера от ПП-ДБ категорично заявиха, че не желаят Калин Стоянов да е вътрешен министър, защото така не може да се гарантира честността на предстоящия вот, то днес той съобщи, че ще се отзове на покана за разговори.

От ПП-ДБ, "Възраждане", БСП и "Има такъв народ" се обединиха около тезата, че именно така Радев дава властта на ГЕРБ.

"Кандидатите за служебен премиер бяха така обрисувани, че няма избор, но реално имаше избор. Ние знаем, че Андрей Гюров, ако беше избран, нямаше да откаже и то не защото иска, а защото щеше да го види като отговорност към Конституцията и към България", коментира съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков.

"Ако беше Гюров, щяхме ли да сме упреквани? Той не е ли политическо лице? Това е смешно", коментира депутатът от ГЕРБ-СДС Любен Дилов-син.

На фона на критиките от различните политически сили, задачата, която стои пред Главчев, е да състави равноотдалечен от всички партии кабинет.

"Сега има един шанс на експертно ниво да се направи наистина един кабинет, който да бъде добър и да е едно показно за кабинет. Явно е, че политическите кабинети не стават. Държавата е като пластилин и ако добър майстор го моделира, този народ е един добър народ. Ако кажем, че народът ни трябва да бъде моделиран. За какво са ни премиери и министри? Нали това са ръководителите, нали те ще моделират българската държава. В следващите дни предстоят консултации с партиите, които обаче нямат задължителен характер към вземането на решения за състав на кабинет", подчерта бившият депутат от ГЕРБ Вежди Рашидов.

Вижте повече в репортажа на Благовест Илиев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR


1
1 rate up comment rate down comment 0
даде
преди 1 месец
А на кого да я даде? На мало-..умн-ика Гюров от Предателската партия ли? Сигнализирай за неуместен коментар