Кирил Петков: Андрей Гюров нямаше да откаже премиерския пост

"Не беше вярно, че няма избор между възможните кандидати", каза съпредседателят на ПП-ДБ

31.03.2024 | 10:23 Редактор: Искра Ангелова
Кирил Петков: Андрей Гюров нямаше да откаже премиерския пост

Не е вярно, че щеше да има конституционна криза, ако Димитър Главчев не беше приел, защото Андрей Гюров нямаше да откаже. Това заяви съпредседателят на "Продължаваме промяната" и съпредседател на ПГ на ПП-ДБ - Кирил Петков, във връзка със заявеното от президента Румен Радев, че председателят на Сметната палата е бил единственият от поканените събеседници, съгласил се да поеме ангажимента да стане служебен министър-председател.

"Кандидатите за служебен премиер бяха така обрисувани, че няма избор, но реално имаше избор. Ние знаем, че Андрей Гюров, ако беше избран, нямаше да откаже и то не защото иска, а защото щеше да го види като отговорност към Конституцията и към България. Тезата, че щеше да има конституционна криза, ако Главчев не беше приел, не е вярна. В това сме сигурни поне за един кандидат", обясни той и категорично подчерта, че е имало избор.

"Не беше вярно, че няма избор между възможните кандидати. Сред възможните кандидати имаше и хора, които не бяха толкова ярко оцветени партийно. Не беше само черно и бяло. Съгласен съм, че тези институции трябва да се пълнят с непартийни хора", подчерта Петков.

"Това, че президентът избра толкова ярко лице на ГЕРБ дава голяма отговорност към него, защото ние всички се съмняваме. Той казва, че не бил от ГЕРБ вече, това е пълен абсурд", категоричен бе съпредседателят на ПП-ДБ.

"Сега да видим какви министри ще попълни. Първите заявки, които чувам, че щели да са равноотдалечени министри, но нека пак да не се залъгваме. Ако за един Калин Стоянов се говори като за неутрален, но той е много тясно от едната страна. Ако пак се купуват гласове като на местните избори ще бъде абсолютно безобразие. Ще го познаем Главчев по делата", подчерта още той, цитиран от БНР.

По думите му Конституцията работи добре като формат, но "в завзетите институции в момента този формат беше много труден".

"Това, което сложихме в нашето споразумение, е, че във всички назначения в тези институции не трябва да има политически квоти. Включително и от нас, не казвам, че ние (ПП-ДБ) трябва да сме със специална квота, напротив", поясни той.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR