България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Главчев е по-близо до ГЕРБ, но ще опита да избере неутрално правителство

Важно е да не оставяме евроизборите на заден план, заявиха Теодор Славев и Светослав Живков

01.04.2024 | 11:33 Редактор: Беатрис Младжова

Президентът Румен Радев избра председателя на Сметната палата за служебен министър-председател. Той обяви, че ще следва евроатлантическия път на страната, а като приоритет посочи Еврозоната и Шенген. Заявката на Димитър Главчев бе също, че ще представи състав на кабинет, който е равноотдалечен от политическите партии. 

"Оказа се, че Главчев е единственият, който се е съгласил. Той е много свързан с ГЕРБ, но ПП-ДБ няма защо да се оплакват, тъй като те го избраха за Сметната палата. В този случай нямат шанс на тази атака. След като изтече мандатът на служебното правителство, за мен той влиза в конфликт на интереси, защото никой не може да проверява себе си. След това той трябва да подаде оставка като председател на Сметната палата. За тях важат изключително сложни правила", каза политологът Теодор Славев в студиото на "България сутрин".

"Със сигурност Главчев е по-близо до ГЕРБ, но това не е чак такъв проблем. Концепцията за новото правителство ще се приложи за първи път. Изборът му е напълно легитимен. Той ще опита да избере възможно по-неутрално правителство. Не трябва да имаме илюзии, ние се намираме в политическа война, очаквам и от двете страни да бъде използвана фигурата на Главчев и неговият кабинет като лостове в тази борба. Какъвто и кабинет да се случи, предполагам, че ПП-ДБ ще го използват за кампанията си", коментира анализаторът Светослав Живков за Bulgaria ON AIR

Според Славев кадровите промени в администрацията са ключови.

"Започнаха заявки, че ще продължат преговорите. Хората си задават въпроса защо тогава отиваме на избори. По-важни са кадровите промени надолу в администрацията. По тях ще проличи дали има степен на съгласуваност между Радев и Главчев. Важни са и другите кадрови промени - агенциите, НАП, митниците, областни управители - тези промени трябва да следят", подчерта той.

Все по-голям е проблемът с ниската избирателна активност. Какво може да накара хората да гласуват?

"Много трудно ще стане това. Хората са апатични, но това е много голям проблем за нас като общество. Купеният вот има голямо влияние, защото при ниска активност се увеличава тежестта му. Няма влязла в сила присъда за хора, която да стигне до горе - поръчителите на такива престъпни схеми за гласуване. Хващат се дребните риби", каза още Живков.

Гледайте целия разговор във видеото.