Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Свинаров: ГЕРБ продължава да е мощна политическа сила, играе правилно играта

"ПП-ДБ като нов политически субект много лесно се подлага на удари", каза бившият министър

19.03.2024 | 20:01 Редактор: Искра Ангелова

Народното събрание се очаква да гласува състава на предложения от Мария Габриел кабинет в сряда, след като президентът Румен Радев подписа указ, с който предложи на 49-ото Народно събрание да избере за министър-председател именно Габриел.

"За противоконституционно се произнася само Конституционният съд. В кризата, която се случи, видяхме много неща, които не са конституционно съобразни, нищо не ни пречи да видим още едно. Имаме един велик ход, който вече беше прилаган в българската политика - кабинетът на Слави Трифонов, който каза: "Това са моите министри, ако искате - гласувайте". Но неговите министри знаеха, че ще бъдат предложени и бяха изразили съгласие за това. Тъжно ми е, защото голяма част от българското общество искаха да има такова правителство, но то беше обречено още към момента на създаването", каза бившият военен министър Николай Свинаров в студиото на "Денят ON AIR".

Попитан какво ще се случи, след като министрите на ПП-ДБ оттеглят кандидатурите си, той отговори: "Като процедура - или могат да ги оттеглят, или ще ги оттеглят след гласуването. И в двата варианта може да се даде допълнителен срок, но не мисля, че целта на преговорите беше съставяне на правителство. Двете политически сили имат различни приоритети. Не можеш да кажеш на Борисов: "Предишният път те арестувах незаконно, но сега ще те арестувам законно и да чакаш подкрепа за тези действия"." При различни приоритети не може да очакваме решаване на проблемите".

Той поясни, че щом няма подкрепа от ПП-ДБ, а ГЕРБ-СДС и ДПС не стигат като гласове, ще се очаква подкрепа от други политически партии.

"Ние в българската политика голяма част продължаваме да не знаем идеологическата основа на политическите сили и визията им за развитие на държавата. Да минеш само на интереси и програми, значи политика няма. Виждаме, че на 2 пъти, когато властта не отива в ГЕРБ, тези кабинети падат. Това означава, че ГЕРБ продължава да бъде изключително мощна политическа сила, играе правилно играта на своите интереси и успява", допълни Свинаров в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му политиците се избират от избирателите си, които не са на много по-високо ниво от политиците.

"ПП-ДБ като нов политически субект много лесно се подлага на удари, още повече, че тя е от тези политически сили, за които на мен не ми е известна идеологическата основа. Заради това трудно се гради политически имидж", категоричен бе той.

Гледайте целия разговор във видеото.