Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Борисов ще натисне копчето дали да отидем на предсрочни избори

"Няма квота на българина", заявиха Валерия Велева и Георги Киряков

18.03.2024 | 20:14 Редактор: Беатрис Младжова

След като Мария Габриел прие папката с проучвателния мандат за съставяне на правителство, която ѝ връчи президентът Румен Радев, стои въпросът дали ще имаме ново правителство. 

"Ако говорим за скарването между силите, трябва да имаме предвид, че трябва да са започнали от мирна обстановка, за да се скарат, а те не са.  Независимо от това управляваха като коалиция тези 9 месеца, говореха и действаха като такава. Те от самото начало са в спор, няма какво друго да видим в момента. Има някаква висша сила, която е в ръцете на ПП-ДБ, за да диктуват поведението на Бойко Борисов. Той никога не е демонстрирал такова нещо през политическия си живот, а и да прави такива отстъпки", заяви политологът Георги Киряков в студиото на "Денят ON AIR".

Очаква се да разберем как ще бъде разпределена властта в новото правителство. 

"Тук водещата роля е на ГЕРБ. Дали ще отидем на избори, копчето ще го натисне Бойко Борисов. ПП-ДБ снощи изглеждаха доста уплашени и се молиха на Борисов да се подпише това споразумение. Даже нещо повече, Христо Иванов каза: "Да, ние сме готови и ДПС да участват в разпределението" - това доказва, че има отношение на ПП-ДБ, в което те си въобразяват, че водят играта", коментира журналистът Валерия Велева пред Bulgaria ON AIR.

"След като се състави, или не се, всеки трябва да каже кой е виновен за съставянето на правителството или защо отиваме на избори. Тагарев наистина е ябълката на раздора в тези преговори, защото ГЕРБ са категорични, че той не трябва да е военен министър и няма да отстъпят, защото той не изпълни нищо. Имам информация, че направо сме се изложили по сагата с изпращането на БТР-и. Европартньорите са ни се смеели как не можем да изпълним обещаното", добави тя.

Според Георги Киряков трябва да бъдат приоритет политиките и лоялността към партньорите.

"Парите са важни в договарянето на каквото и да е, но по-важни са политиките и лоялността към партньорите, изпълнението на задачите, а те не бяха изпълнени в много министерства, което също е огромна грешка на това управление. Отново хората, избирателите са назад, отново са публика и ще бъдат поставени в ситуацията да гледат изпълнение, познато до болка", подчерта той.

"Няма го човека в това споразумение, няма го обикновения българин, той затова не може да намери мястото си и затова казва "карат се за пари и за постове". Девет месеца това беше едно провалено управление на кабинета "Денков". Вместо да си вземат поука, те продължават по същия начин, това показва липса на всякаква коалиционна култура", каза Валерия Велева.

"Не бива да се мисли кой ще направи първата грешка и ще приеме условията на другия. Затова се водеха преговори, за да има споразумение и хората да знаят какво ще се случва през следващите месеци", посочи Киряков. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Ще постигнат ли партиите компромис и ще има ли кабинет?

Ще направят всичко възможно да се разберат и излъчат кабинет.
28%
Няма да се разберат.
37%
Ще ни държат в напрежение за решението си до последния възможен момент.
25%
Ще поискат още време, за да се споразумеят.
10%
Общо 813 гласа


1
0 rate up comment rate down comment 1
39376
преди 1 месец
БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД НЕ РАЗБЕРЕ ЛИ, ЧЕ МАФИЯТА ГЕРБ И МАФИОТА ОТ БАНКЯ ГО ВОДЯТ КЪМ ГИБЕЛ,ПРОСТО ЗАГИВА! Дори и простотиите, и дивотиите на комунистите изглеждат като детска игра пред кражбите и корупцията на споменатите! Сигнализирай за неуместен коментар