Правителство ще има? Габриел взе папката от Радев заедно с Денков и Петков

От ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ влязоха с 15 минути закъснение в президентството

18.03.2024 | 12:22 Редактор: Елеонора Танева
Правителство ще има? Габриел взе папката от Радев заедно с Денков и Петков

Мария Габриел прие папката от президента Румен Радев за съставяне на правителство. Тя не я върна. Това изненадващо стана в присъствието на премиера в оставка акад. Николай Денков и съпредседателя на "Продължаваме промяната" Кирил Петков.

"Напомням, че имате 7 дни за представяне на структура и състав на МС", каза президентът.

"Приемам папката с чувство на отговорност", заяви Габриел и поиска разговор с държавния глава. 

Любопитен факт е, че представителите на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ влязоха заедно в президентството, при това 15 минути след посочения час за връчване на мандата.

"България има нужда от стабилност, тя трябва да се основата на ясни принципи, равнопоставеност в управлението. Затова сме дошли заедно, бяхме помолени от колегите от ПП-ДБ за още време. Надявам се да финализираме преговорите", каза след срещата при президента Мария Габриел.

Тя уточни, че споразумението и съставът на МС вървят в пакет. 

"За нас е важно всичко да бъде изговорено и много ясно да излезем с позиция, че сме заедно, защото имаме тези принципи. Нямаме различия по отношение на приоритетите в страната - реформите в съдебната система, борбата с корупцията, регулацията. Но приоритетите, реформите и МС вървят ръка за ръка. 7 дни е срок, който не приемам", категорична беше Габриел.

От думите ѝ стана ясно още, че преговорите продължават днес следобед, а решение се очаква да има до 24 часа. 

Акад. Денков заяви след срещата при Радев, че до вчера от ПП-ДБ не са имали яснота дали споразумението ще бъде подписано.

"Сега вече имаме съгласие, че ще бъде подписано. Нашето разбиране е, че трябва да бъдат подписани заедно. Представеното сутринта като проектосъстав  го виждаме за първи път. В този вид то за нас е неприемливо. Ще обсъждаме. След като приключат преговорите, тогава с г-жа Габриел можем да кажем какво ще бъде прието", уточни Денков.

Снимка: БГНЕС

Ще постигнат ли партиите компромис и ще има ли кабинет?

Ще направят всичко възможно да се разберат и излъчат кабинет.
28%
Няма да се разберат.
37%
Ще ни държат в напрежение за решението си до последния възможен момент.
25%
Ще поискат още време, за да се споразумеят.
10%
Общо 813 гласа