Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Не е добре икономически, ако не влезем в Еврозоната от 1 януари - какво ни очаква?

"Виждаме, че Европа е в пълна рецесия", каза Даниела Везиева

13.03.2024 | 20:05 Редактор: Искра Ангелова

Може ли България да влезе в Еврозоната през 2025 година, дори да няма фиксирана дата?

"Увеличението на тока, което ни очаква, ще увеличи общата инфлация. Така или иначе през последните години се движим в диапазон до 30% инфлация, така че това допълнително ще натовари както бизнеса, така и гражданите. И е логично, че като не изпълняваме някой от показателите за Еврозоната, да не влезем", каза бившият служебен министър на икономиката Даниела Везиева в студиото на "Денят ON AIR".

По думите ѝ със сигурност ще станем свидетели на увеличението на тока.

"Това, което виждаме на световния пазар, сочи точно това - ние имаме проблем с енергийните ресурси, както и с доставките на енергийни ресурси, освен това от трета по износ държава на ток, ние в момента внасяме ток от Турция и Северна Македония. Предстои да видим дали има буфери, или ще се появи следващият дълг. Ние сме в една дългова спирала не само заради външния дълг, а и заради това, което се отвори в бюджета като дългове към държавните предприятия", допълни Везиева в ефира на Bulgaria ON AIR.

Попитана дали финансовият министър Асен Василев разчита на счетоводни схватки, тя отговори: "Повечето експерти точно това коментираха, че бюджетът е добре балансиран като сметка. Ако не влезем от 1 януари в Еврозоната - това не е добре чисто икономически. Влизането в по-късен етап означава, че не можем да ползваме одобрените програми за Еврозоната за съответната текуща година. В средата на март е рано да се каже дали ще успеем да влезем, нека да мине първото тримесечие, нека да видим към юни как ще се движим".

Според нея на този етап ние не отговаряме на критериите.

"За да овладеем инфлацията, напоследък много се говори за преки чуждестранни инвестиции, само че управителят на БНБ каза неща, които останаха встрани. Първо, че това увеличение идва от реализацията на печалба на дружествата, където е най-голямото перо, след това - дълговете са далеч по-ниски, закупуването на имоти е с 15 млн. надолу", коментира още бившият служебен министър.

А влезлите нови инвестиции са далеч по-малко също.

"Инвестиционната страна като цяло е разбутана. Виждаме, че Европа е в пълна рецесия, което означава, че ние вървим към спад на икономическите постоянни показатели, които ни дават силната добавена стойност. А къде сме ние в цялата тази индустрия? Ние не говорим за индустрия. Очаквам актуализация на бюджета, иначе не виждам как би могло да се продължи в тази посока", категорична е Даниела Везиева.

Гледайте целия разговор във видеото.

Трябва ли да има засилено полицейско присъствие в София заради напрежението около мигрантите?

Задължително трябва да има.
61%
Да оставят хората сами да се справят с проблема.
5%
Проблемът не се решава с присъствието на повече полиция.
35%
Общо 1072 гласа