Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Доц. Ташев: У нас има две насилствени преброявания, мюсюлмани са записвани като македонци

"Голямата трагедия е, че България няма активна политика към РСМ", каза той

08.03.2024 | 20:20 Редактор: Искра Ангелова

Докато България прави ротации, възниква въпросът дали ще има приемственост в управлението по всички въпроси, а в това число и политиката по македонския въпрос. Безспорно възниква един вакуум, от който се възползват лудите, защото изказването на Пендаровски не е за първи път. То е с цел вътрешнополитическа употреба, но ако трябва да бъдем обективни - всички фактори от северномакедонския спектър имат такава риторика. Ако в Русия избирателите нямат избор и трябва да изберат Путин, то избирателите в РСМ са в същата ситуация", каза доц. Спас Ташев от Института за изследване на човека и населението при БАН в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му, който и да изберат, той ще бъде с антибългарска ориентация.

"Такъв тип изказвания не обслужват Северна Македония, те имат за цел да обслужват тези, които са създали държавната доктрина на РСМ - тя е външна и е създадена в Белград и Москва. Потвържденията в Страсбург засягат дела, водени от т.нар организация ОМО "Илинден". България е демократична държава. На последното преброяване през 2021 година около 1800 лица пребиваващи у нас са декларираха като етнически македонци, по-голямата част от тях бяха граждани на РСМ. Вероятно 300-400 са традиционно български граждани", допълни доц. Ташев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че репресии в България е имало, но не към македонците, а към българите в Пиринска Македония.

"Най-големите репресии са през 1946 година, когато с административен натиск задължително да се вписва населението там като македонско. Дори българите мюсюлмани в Западните Родопи са били записани като македонци. През 1948 година, след конфликта между Сталин и Тито, до известна степен истината започва да възвръща своите позиции", подчерта експертът.

У нас има две насилствени преброявания - 1946 и 1956 година.

"Хора са пращани в концлагери за това, че са отказвали. Отдавна твърдя, че Народното събрание трябва да приеме някакъв акт на извинение за българите в Пиринска Македония за продажната политика на българските управляващи. Това е едно петно, лепнато на България, от което Скопие се възползва в сегашната си дейност. Голямата трагедия е, че България няма активна политика към РСМ. Ние се опитахме да представим пред нашите евроатлантически партньори проблемите, факт е, че до голяма степен успяхме, но оттук нататък млъкнахме", коментира още доц. Спас Ташев.

Той е категоричен, че пасивността на българското правителство търпи критика. И смята, че трябва да се насърчи създаването на демократични медии, които да не бъдат под влиянието на Москва и Белград.

Гледайте целия разговор във видеото.