Джамбазки алармира Денков и Габриел за провокативно изказване на Пендаровски

Става дума за вписване в Конституцията ни на "македонско" малцинство

06.02.2024 | 08:41 Редактор: Тодор Петров
Джамбазки алармира Денков и Габриел за провокативно изказване на Пендаровски

Евродепутатът Ангел Джамбазки изпрати официално писмо до министър-председателя Николай Денков и вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел с искане за обяснения от страна на посланика на Република Северна Македония в България, относно заявените претенции на президента на РСМ Стево Пендаровски към страната ни. 

Реакцията идва вследствие на телевизионно изявление от страна на президента Пендаровски, в което той настоява в Конституцията на Република България да бъде включено несъществуващото "македонско" малцинство.

"Напомням, че Конституцията на Република България нито разпознава, нито признава никакви колективни права, а само индивидуални такива. В този смисъл, в духа и буквата на основния закон в България не се признават никакви малцинствени права, нито национални, нито каквито и да е било други", заявява в писмото си българският евродепутат.

"Нещо повече - Пендаровски си позволи нагли лъжи и клевети по отношение на българската нация и държава, твърдейки че несъществуващото македонско малцинство е било репресирано и изтезавано от българската държава", настоява Джамбазки.

Ще има ли ротация на кабинета или вървим към предсрочни избори?

Няма да има ротация.
7%
Ще има.
54%
Отиваме на предсрочни избори две в едно.
39%
Общо 926 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR