Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Как станахме вносител на ток и защо договорът с "Боташ" е неизгоден?

Парламентът се занимава с търговска дейност, смята енергийният експерт Таско Ерменков

20.02.2024 | 21:01 Редактор: Тодор Петров

Дала ли е България 10 млрд. долара на Путин за нефт? 

"Тези 10 милиарда представляват минимална част от това, което Русия е реализирала със своите доставки. Управлението на държавата е в ситуация, в която партньорите се надцакват кой е по-антируски настроен. Дали сме дали 10 млрд. на "Лукойл", всичко това е вдигане на шум, за да могат да се скрият по-тежки проблеми в енергетиката. Това, че Асен Василев търси купувач на "Лукойл", е в стила на управление на държавата. Това са абсурдите на сегашното управление", коментира енергийният експерт от БСП Таско Ерменков в "Денят ON AIR".

Според него целта на формациите в управляващата коалиция е кой ще обере по-големия келепир.

"Имаме проблеми с електроенергията. Вече започваме да внасяме електроенергия. По-неизгоден договор за България от този с "Боташ" е невъзможно да се измисли. Този договор го подписахме в пика на цените с условия, които не могат да бъдат изменени. Допуснахме "Боташ" да може да оперира нашата газова система", подчерта Ерменков пред Bulgaria ON AIR. 

Не е ли странно, че барелите, които преработваме, отиват в Украйна като гориво?, попита енергийният експерт. По думите му "няма пилот в самолета" и случващото се в енергетиката е доказателство за това

Седми и осми блок на АЕЦ "Козлодуй"

"Стигнахме дотам, че парламент, който би трябвало да се занимава със законодателна дейност, се занимава с търговска дейност, като определя параметри и модели на реактори. Следват проблеми, които не знам как ще бъдат решавани. Когато започнеш да изграждаш тази централа, ще трябва да вземеш банково финансиране. То се дава след направен дю дилиджънс по какъв начин е избрана технологията. Избързваме с "Ура"-то. Шансът по този начин да бъде изграден АЕЦ "Козлодуй" е под 1%", заяви Ерменков.

Скандалът в БСП заради СОС

Ерменков припомни, че на ниво Национален съвет е взето решение да не се участва в мнозинства при гласуване за кмет на София и това решение не е било обжалвано от градския съвет. След това общинските съветници от БСП са гласували за председател на СОС при положение, че техните гласове не са били необходими за мнозинство.

"Обвиняваме ги, че не изпълняват решения на националния орган. Те проведоха цяла предизборна кампания, че ще разграждат модела на ГЕРБ в Столичната община и накрая гласуваха заедно с ГЕРБ не само за председател на СОС, а и за комисиите. Много се надявам, че в четвъртък на поправителния изпит ще осъзнаят, че председателските места в комисиите са много по-малки от доверието на софиянци", каза още гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.