Споразумението между "Булгартрансгаз" и турската "Боташ" вече е факт

То е за междусистемно свързване на газопреносните мрежи на България и Турция

25.01.2024 | 10:47 Редактор: Тодор Петров
Споразумението между

Българският газопреносен оператор "Булгартрансгаз" ЕАД и операторът на газопреносната система на Република Турция BOTAŞ A.Ş подписаха оперативно Споразумение за междусистемно свързване за точката Странджа/Малкочлар.

В споразумението са уточнени техническите условия, включително минимално предавателно налягане и качествените характеристики на природния газ, както и приложимите процедури от двете страни на точката Странджа/Малкочлар. 

На база договорените в документа условия, техническият капацитет на точка Странджа/Малкочлар в посока Турция-България в газопреносната мрежа на "Булгартрансгаз" ЕАД е определен в размер на 117 677 153 kWh/d, а в посока България-Турция - 504 138 541 kWh/d.

Подписването на споразумение за междусистемно свързване на газопреносните мрежи на България и Турция в точката Странджа/Малкочлар е от ключово значение за диверсификацията на източниците на природен газ не само за България, а и за регионалния и европейския газови пазари. 

Чрез газопреносната мрежа на Турция се осигурява достъп до природен газ от добив от местни находища, Азербайджан, Иран и глобалния пазар на втечнен газ посредством терминалите за регазификация в Турция.

С подписването на настоящето споразумение за междусистемно свързване се затвърждава водещата роля на българския газопреносен оператор за постигане на пазарната интеграция, диверсификацията и сигурността на доставките на природен газ в региона и Европа, съобщават от "Булгартрансгаз".
 


1
0 rate up comment rate down comment 0
Ха хах
преди 3 месеца
Гениални. Вместо да внасяме от Русия, купуваме руски газ от Турция на по- висока ценна и с комисионна за " правилните хора" .Истинска диверсификация. Газът без комисионна за управляващите е престъпен. Сигнализирай за неуместен коментар